Дубровник, Венеція та Піза в близькому майбутньому можуть затонути?

Зростаючий рівень моря через танення льодовиків вже до 2100 року призведе до затоплення, повеней і ерозії прибережних районів Середземного моря, – до такого висновку прийшли вчені Кільського університету Німеччини. А це означає, що близько 50 знаменитих історичних об’єктів регіону виявляться затоплені вже в наступному столітті.

Про це повідомляє "Гал-Інфо" з посиланням на dialogs.org.ua.

 Дубровник, Хорватія

Фото: Delo.ua

У список місць, яким загрожує зникнення, потрапили Венеція, Родос, історичний центр Пізи, туніська Медіна, Дубровник, Пафос, Біблос, старе місто Корфу, Сіракузи, Равенна і багато інших об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що знаходяться в прибережній зоні.

Підвищення рівня Світового океану відбувається через теплове розширення океанської води, а також в результаті танення полярних крижаних щитів в Антарктиді і Гренландії. За XX століття середній рівень піднявся на 17 см і продовжує рости. Швидкість зростання рівня Світового океану щорічно збільшується в середньому на 0,084 міліметра.

Відповідно до недавніх досліджень, з 1992 року Антарктида втратила більше 2,7 трильйона тонн льоду, що призвело до підняття рівня води майже на 8 міліметрів. В останні п’ять років середня швидкість танення в три рази вище, ніж за попередні два десятиліття (!).

Вчені б’ють на сполох, сподіваючись, що їх дослідження допоможе урядам середземноморських країн виробити стратегії щодо захисту унікальних пам’яток і можливого їх переміщення.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".