Помер виконавець диверсії проти ядерної програми Третього Райху

22 жовтня у віці 99 років помер боєць норвезького Руху опору Йоахім Роннеберг, який зірвав ядерну програму нацистської Німеччини під час Другої світової війни.

У 1943 році він очолив секретний рейд на завод в південному регіоні Норвегії Телемарк.Операція була увічнена в голлівудському фільмі "Герої Телемарка" 1965 року, в якому знявся Кірк Дуглас, передає українська служба Бі-Бі-Сі.

 Йоахім Роннеберг. Фото: AFP/GETTY

Пізніше Роннеберг працював радіожурналістом і допоміг підвищити рівень обізнаності молоді про небезпеку війни. Він повідомив Бі-Бі-Сі в 2013 році, що зрозумів важливість місії лише після того, як атомні бомби скинули на Хіросіму та Нагасакі в 1945 році.

"Він є одним з наших великих героїв, — заявила прем'єр-міністр Норвегії Ерна Сольберг. — Роннеберг, ймовірно, є останнім із найвідоміших бійців опору, що пішли від нас".

Йоахім Роннеберг народився в Олесунді в 1919 році. 1940 року, після вторгнення нацистів до Норвегії, він мусив залишити країну.

21-річний норвежець втік разом з вісьмома друзями на човні до Шотландії, але був налаштований повернутися та боротися за визволення країни від загарбників.

Німеччина в той час потребувала так званої важкої води — з додатковою атомною часткою у своєму водневому ядрі — для виробництва атомної бомби.

 Операцію Gunnerside кінематографісти увічнили у фільмі "Герої Телемарка". Фото: GETTY IMAGES

Велика кількість важкої води або оксиду дейтерію в той час була лише на заводі Norsk Hydro в Р'юкані у регіоні Телемарк.

Це зробило найбільшу гідроелектростанцію в цій місцевості мішенню для Руху опору. Але операція "Незнайомець" по знищенню запасів важкої води провалилася в 1942 році.

У наступному році Роннеберг обрав команду з п'яти інших диверсантів-норвежців для операції союзників під кодовою назвою Gunnerside.

"Ми були ватагою друзів, які разом виконують роботу", — сказав він Бі-Бі-Сі  під час відзначення 70-річчя успіху операції.

Групу на літаку доставили з Британії до Норвегії. Норвежці на лижах пройшли десятки кілометрів і перетнули крижану річку, перш ніж скористатися залізницею, щоб потрапити на завод і встановити свої вибухові пристрої.

"Ми часто думали, що це була подорож в один бік", — згадував пан Роннеберг.

Після вибуху чоловіки втекли до сусідньої Швеції. Вони пройшли на лижах 320 км через Телемарк і залишилися в живих. Їх переслідували близько 3000 німецьких військових.

З посмішкою Роннеберг назвав цей перехід "найкращим катанням на лижах у житті".

 Йоахім Роннеберг згадував своїх побратимів на відкритті меморіалу Gunnerside в Лондоні в 2013 році. Фото: AFP/GETTY

Операція, разом з авіаударами американської авіації наступного року, призвела до відмови німців від своїх далекосяжних ядерних амбіцій, і пізніше була названа найбільш успішним диверсійним актом Другої світової війни.

Роннеберг довго не хотів розповідати про свій досвід, попри численні книги, документальні фільми та телесеріали, присвячені операції.

Він перервав мовчанку в 1970-х роках, коли почав підвищувати обізнаність молоді щодо небезпеки війни.

"Ті, хто сьогодні зростає, повинні розуміти, що ми завжди маємо бути готові боротися за мир і свободу", — говорив він.

Нагадаємо, уряд Норвегії вибачився  перед норвезькими жінками, які за часів Другої світової війни мали інтимні стосунки з німецькими військовими і народили від них дітей.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.