Шотландці знайшли найстарішу друковану таблицю Менделєєва. ФОТО

У хімічній лабораторії Університету Сент-Ендрюс у Шотландії під час прибирання знайшли найстарішу відому друковану періодичну таблицю Менделєєва.

Її датують 80-ми роками ХІХ століття, пише "Новое время" з посиланням на Gizmodo .

У 2014 році почалося прибирання складського приміщення хімічного факультету, яке розтягнулася на кілька місяців (його не прибирали, відколи відкрвся факультет у 1968 році). Серед гармидеру знайшли цілі стоси навчальних таблиць. 

Кілька років потому хімік Алан Ейткен розгорнув одну з діаграм і з'ясував, що це була стара версія періодичної таблиці під заголовком "Періодична регулярність елементів по Менделєєву" німецькою мовою. Папір був настільки старий, що розсипався в руках.

 Цю періодичну таблицю знайшли в університеті. Фото: Університет Сент-Ендрюс

"Таблиця Сент-Ендрюс була явно раннім зразком. Таблиця анотована німецькою, а зліва внизу напис - Verlag v. Lenoir & Forster, Wien - вказує на друкаря, який працював у Відні в період з 1875 по 1888 рік. Ще один напис - Lith. фон Ant. Hartinger & Sohn, Wien - визначає літографа діаграми, який помер в 1890 році. Професор Ерік Шеррі, експерт з історії періодичної таблиці, заснованої в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі, датував таблицю між +1879 і 1886 роками, ґрунтуючись на представлених елементах", - йдеться в прес-релізі університету.

Свою періодичну таблицю російський хімік Дмитро Менделєєв розробив у 1869 році, а вдосконалив у 1871-му. Виявлена ​​в Сент-Ендрюс діаграма дуже схожа на переглянуту версію таблиці Менделєєва, але з важливими відмінностями.

Дослідження фінансових звітів університету показало, що тамтешній професор хімії Томас Пурді, який працював з 1884 по 1909 рік, придбав діаграму з німецького каталогу в жовтні 1888 року. Сама діаграма була виготовлена ​​у Відні в 1885 році.

З'ясувавши всі подробиці походження таблиці її відправили на реставрацію для збереження в колекції університету.


Нагадаємо, Єгипетська археологічна місія в оазі Дахла виявила дві гробниці, датовані епохою Стародавнього Риму.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".