Пожежу у Соборі Паризької Богоматері взяли під контроль і частково загасили. ФОТО

Пожежу у Соборі Паризької Богоматері вдалося взяти під контроль, досі палають лише окремі осередки.

Про це повідомляє ВВС.Україна.

 Фото: AFP

"Пожежа повністю під контролем. Частково її загасили, залишаються окремі осередки, з якими триває боротьба", - цитує AFP офіційного представника пожежної охорони.

Під час гасіння пожежі в соборі Нотр-Дам серйозно постраждав один пожежний, повідомив генерал Жан-Клод Галле з паризької пожежної бригади.

Загоряння у будівлі собору виникло ввечері 15 квітня. Причина пожежі поки не встановлена, проте за деякою інформацією вона могла виникнути під час реставраційних робіт.

Паризька прокуратура заявила, що вже почала розслідування інциденту.

Мер Парижу Анна Ідальго заявила, що в даху собору велика діра на тому місці, де був шпиль, але вівтар зберігся, і все не так погано, як вона побоювалася.

Кореспондентка газети Le Monde опублікувала у себе в Twitter фотографії інтер'єру згорілого собору.

Відновлення Собору

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що собор Паризької Богоматері відновлять та пообіцяв запустити міжнародну кампанію зі збору коштів на його реставрацію.

"Сьогодні я б хотів сказати також і про надію. Сповнимося гордості, адже ми побудували цей собор понад 800 років тому, ми побудували його і протягом століть розширювали й покращували його. І сьогодні я з упевненістю заявляю: ми відновимо його всі разом", - сказав французький президент.

ЮНЕСКО заявила, що готова надати допомогу владі Франції у відновленні цієї визначної пам'ятки.

 Фото: ANADOLU AGENCY

Французький мільярдер Франсуа-Анрі Піно, голова і виконавчий директор групи компаній Kering (володіє модними брендами Gucci і Yves Saint Laurent) пообіцяв перерахувати 100 мільйонів євро на допомогу у відновленні собору, випливає з заяви, яку наводить агентство AFP.

Міністр культури України Євген Нищук заявив про готовність направити українських спеціалістів для допомоги у відновленні собору.

 Фото: GETTY IMAGES

Останній раз собор Паризької Богоматері отримував серйозні пошкодження ще під час Французької революції в кінці XVIII століття.

Дві світові війни собор пережив майже без пошкоджень, зазначає кореспондент BBC Анрі Астье.

Більше про перебіг пожежі читайте:

Горить Собор Паризької Богоматері. ФОТО. ВІДЕО

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.