Японія перегортає сторінку історії. Зречення імператора Акіхіто. ФОТО

Імператор Японії Акіхіто у вівторок залишає свій трон. Це перше зречення імператора за останні 200 років.

Офіційна церемонія розпочалася з декількох закритих сімейних ритуалів в імператорському палаці, повідомляє ВВС.

 Перші сімейні ритуали церемонії розпочалися у вівторок

Фото: REUTERS

85-річний імператор отримав офіційний дозвіл зректися престолу після того, як заявив, що більше не може виконувати цю роль у зв'язку з похилим віком та станом здоров'я.

Парламент країни був змушений у 2017 році прийняти спеціальний закон, що дозволяє Акіхіто зректися престолу.

Імператор Японії не має політичної влади, але, згідно з Конституцією, є важливим символом держави і єдності народу.

 Імператор та його дружина зустрічаються з жертвами цунамі 2011 року

Фото: REUTERS

Правління Акіхіто було сповнене турботою імператора про людей, які страждали від хвороб та різних катастроф. За це його люблять японці.

Під час першої сімейної церемонії, відповідно до традиції, імператор символічно повідомив про своє зречення міфологічним предкам японської імператорської сім'ї.

Що станеться на церемонії зречення

Основна офіційна церемонія зречення пройде в палацовій залі "Мацу-но-ма".

Вона розпочнеться о 17:00 за місцевим часом і триватиме 10 хвилин. До зали принесуть імператорські регалії: священне дзеркало, меч та яшмову прикрасу магатама.

 Першого травня престол успадкує принц Нарухіто

Фото: GETTY IMAGES

На церемонії будуть присутні близько 330 людей.

В кінці події монарх звернеться з посланням до нації, після чого імператор та його дружина Мітіко будуть звільнені від своїх обов'язків, хоча формально Акіхіто залишиться імператором до півночі.

Син Акіхіто, 59-річний принц Нарухіто, зійде на престол наступного дня, першого травня.

З цього дня в Японії почнеться нова ера під назвою "Рейва" (з японської "порядок і гармонія"), яка приходить на зміну епосі "Хейсей" ("настання миру").

Акіхіто – 125-й імператор Японії і представник найстарішої в світі правлячої династії.

Він успадкував трон 7 січня 1989 року, після смерті імператора Хірохіто, хоча офіційна церемонія його вступу на престол відбулася 12 листопада 1990 року.

 В імператорському палаці проходять сімейні ритуали

Фото: EPA

Акіхіто став першим за 200 років монархом Японії, який зрікся престолу. Попередній такий випадок стався у 1817 році.

Після зречення Акіхіто отримає титул "дайдзе тенно" ("імператор на відпочинку"). Він збереже привілеї та державне забезпечення, а після смерті буде похований з дотриманням всіх імператорських церемоній.

Читайте також:

У Токіо відкривається музей японського дипломата, який врятував життя тисячам євреїв

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.