Чим пахла Клеопарта: вчені відтворили давньоєгипетьський парфум

Зовнішність єгипетської цариці Клеопатри (правила у 51–30 роках до Р.Х.) могла і не вражати чоловіків наповал, але аромат її парфумів — напевно.

Про це повідомляє WAS.Media

Одна із багатьох реконструкцій зовнішнього вигляду Клеопатри
Одна із багатьох реконструкцій зовнішнього вигляду Клеопатри
Джерело: http://thiswas.ru

Мов царський трон, сіяла над водою

її галера, золотом покрита;

Вітрила пурпуром цвіли пахучим,

Аж вітер млів з жаги до них, і весла

Сріблясті влад торкалися води

Під звуки флейт, за ними хвильки бігли,

Немов закохані.

Так англійський поет Вільям Шекспір описував прибуття Клеопатри на зустріч з римським полководцем та її майбутнім чоловіком Марком Антонієм в трагедії "Антоній і Клеопатра".

Сам Марк Антоній покінчив життя самогубством після того, як його політичний опонент Октавіан Август взяв Олександрію. Його прикладу послідує і Клеопатра.

Легенді про пахощі корабля єгипетської цариці можна сміливо повірити — в серпні 2019 року вчені Гавайського університету підтвердили, що давньоєгипетські парфуми були досить сильними й пряними, аби діяти з дальньої дистанції.

Під час розкопок античного єгипетського міста Тмуіт (засноване 4500 року до Р.Х.), який знаходиться в дельті Нілу, археологи виявили цілу парфумерну фабрику. Залишки печей, скляні флакони, глиняні амфори, яким більше 2 тисяч років, вказують на те, що виробництво тут кипіло.

Виробництво парфумів, вапняк, фрагмент з давньоєгипетської гробниці 4 століття до Р. Х.
Виробництво парфумів, вапняк, фрагмент з давньоєгипетської гробниці 4 століття до Р. Х.
Джерело: Wikimedia Commons

На черепках деяких посудин збереглися рештки речовин. Додавши до результатів їхніх аналізів дані з давнього фармакологічного трактату De Materia Medica, вдалося дізнатися головні інгредієнти єгипетського парфуму.

Основою аромату була мирра — смола, яку добувають з ароматної кори дерев сімейства бурзерових. Сама по собі мирра має сильний запах, але до неї ще підмішували кардамон, оливкову олію і корицю.

Таким був основний склад двох популярних ароматів часів Клеопатри — мендезіанського і метопіанського, названих на честь стародавніх міст, які знаходилися недалеко від парфумерної фабрики в Тмуіті.

"Запах дуже приємний, хоча, ймовірно, він тримається трохи довше, ніж сучасні аромати", — зазначає один з авторів дослідження Роберт Літтман.

Єгипетські мініатюрні скляні посудини, приблизно 1550-1307 рр. до Р.Х. Ці посудини використовувалися для зберігання парфумованих мазей, ароматичних масел і косметики
Єгипетські мініатюрні скляні посудини, приблизно 1550-1307 рр. до Р.Х. Ці посудини використовувалися для зберігання парфумованих мазей, ароматичних масел і косметики
Фото: PericlesofAthens / CC BY-SA 3.0

За текстурою древній парфум був як рідке масло. Його використовували в ритуальних цілях, втирали в шкіру й волосся.

Чи саме так пахла Клеопатра?

Вчені точно відповісти не можуть, адже у неї була своя особиста парфумерна майстерня, де аромати створювали індивідуально для цариці. Але цілком можливо, що основою її парфумів були всі ті ж мирра, оливкова олія та кардамон.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.