Біля узбережжя США знайшли корабель Джеймса Кука?

Археологи з Rhode Island Marine Archaeology Project припускають, що дерев’яні уламки, які вони знайшли біля узбережжя американського штату Род Айленд, належать кораблю знаменитого капітана Кука.

Про це повідомляє НВ із посиланням на The History Blog.

Джеймс Кук командував цим кораблем під час першої експедиції в Тихий океан (1768−1771 рр.).

 
"Індевор" біля берегів Нової Голландії
Самуел Аткінс, 1794

У той час як капітан судна одразу ж став знаменитістю після свого повернення, "Індевор" працював спочатку на Фолклендських островах, а потім, після продажу приватним власником  в якості транспорту для британських солдатів і тюремного корабля під час війни за незалежність США.

Лише через сім років після повернення з епічної тихоокеанської подорожі, "Індевор" був затоплений англійцями.

 
Фрагмент карти 1893 року із маршрутом подорожі корабля "Індевор" у 1769-70 роках

Розкопки на місці аварії корабля виявили фрагменти такелажу, дерева, шкіри, текстилю, скла, кераміки, вугілля, баластних каменів і гармат.

Команда дайверів змогла вивчити частини конструкції корабля. На їх думку, цих даних достатню для підтвердження того, що дерев'яні будівельні матеріали схожі за розміром і розташуванням з тими, про які відомо, що вони використовувалися на "Індеворі".

 
"Індевор" під час ремонту після пошкоджень на Великому Бар'єрному рифі у 1770 році
Йоганн Фріцш, 1786

Головний дослідник Кеті Аббасс з Проекту морської археології Род-Айленда (RIMAP) сказала, що позитивна ідентифікація корабля, ймовірно, буде залежати від кількох речей, а не від однієї археологічної знахідки.

"Ми не думаємо, що знайдемо щось з написом "Капітан Кук спав тут" — це малоймовірно.

 
Капітан Джеймс Кук
Натаніел денс-холланд, 1775

Але якщо ми знайдемо щось менше, що узгоджується з тим, як використовували корабель — як транспорт і як тюремний корабель у Ньюпорті, то ми знатимемо, що отримали "Індевор", — сказала Аббасс.

Аббасс сказала, що археологи зосередилися на вивченні уламків дерев'яного корпусу і слідів його пізнішого використання в надії підтвердити, що знайдений клорабль і є "Індевор" Кука.

 

Вчені змоделювали дерев'яні частини корабля Індевор

RIMAP

"Ми можемо бути схвильовані тим фактом, що все виглядає багатообіцяюче, але ми ще не говоримо, що це точно Індевор, просто дуже ймовірно, що це може бути саме цей корабель", — пояснила вона.

Корабель "Індевор" був збудований у 1764 році, у доках приморського містечка Уітбі для перевезення вугілля та називався "Граф Пемброк".

Корабель належав до розряду "кет-Білт" — судів з прямим широким носом. У документах першого плавання Джеймса Кука "Індевор" незмінно називають барком.

Існувало кілька версій долі барка після навколосвітньої подорожі. За однією парусник закінчив свої дні на Темзі. Згідно з іншою версією, корабель після кругосвітнього плавання продали французу-торговцю, який перейменував його на La Liberte. Француз, в свою чергу, переправив його в Північну Америку, щоб використовувати як китобійне судно.

Третя версія, про корабель-тюрму, судячи з усього є правдивою.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.