У Франції знайшли шедевр епохи Відродження. Висів над плитою в квартирі

У квартирі однієї француженки знайшлася картина ранньої епохи Відродження, яку написав флорентійський живописець Чімабуе. Її назва - "Увінчування терновим вінцем". Вона висіла у жінки на кухні над плитою. Вартість картини становить від 4 до 6 млн євро.

Про це пише ТСН із посиланням на Daily Mail.

 
ФОТО: Associated Press

За даними експертів, які працювали із картиною, шедевром володіла жінка, що живе в місті Компьень на півночі Франції. Картина роками висіла в її будинку просто над плитою для приготування їжі. Власниця вважала, що це старовинна ікона, тож вирішила принести її на оцінку місцевим аукціоністам.

Мистецтвознавець Ерік Туркін заявив, що ціна складає від чотирьох до шести млн євро. "Увінчування терновим вінцем" представлять 27 жовтня в Аукціонному будинку в місті Санліс на півночі Франції.

Знайдена картина є фрагментом поліптиха, який датовано 1280 роком. Ймовірно, вона є частиною серії картин Чімабуе, яка відображає Страсті Христові і Розп'яття Христа. Справжнє ім'я творця Чімабуе – Ченні ді Пепо. Він жив у XIII – початку XIV століть.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.