На Хортиці археологи розкопали загадкову споруду, що виявилась могилою воїна. ФОТО. ВІДЕО

На запорізькому острові Хортиця науковці розкопали старовинну споруду: викладене з важких каменів десятиметрове коло. Виявилося, що так племена скіфів поховали свого видатного воїна.

Про це повідомляє 24-й Канал.

Знайдене поховання на Хортиці
Знайдене поховання на Хортиці

Археологи радіють кожній знайденій деталі, адже припускають, що поховання пограбували ще сучасники воїна.

Серед знахідок – невелике коване залізяччя. Воно було застібкою для колчана, у якому скіф носив стріли.

Знайдена на Хортиці застібка для колчана
Знайдена на Хортиці застібка для колчана

Раніше знайшли і відправили реставраторам іржаві рештки меча, шматки срібла і наконечники стріл. Скіфів, як й інші древні народи, недаремно цікавила Хортиця. Там перетиналися тодішні комунікації.

"Тут була переправа. Люди, які мешкали в цьому городищі, її контролювали. Для кочовиків переправи були дуже важливими. Оскільки через воду вони важко перебиралися. Дніпро для них завжди був великою перешкодою", – зазначив автор знахідки Дмитро Никоненко.

Скіфи тягали каміння з берега ріки
Скіфи тягали каміння з берега ріки

Поховання належить великому воїну, про це свідчить потужний шар каміння – деяке важить понад центнер. Скіфи мусили тягати його за кілометр з берега Дніпра.

Простим городянам таких могил не робили. За словами істориків, знахідка допоможе краще описати події давнини.

Таких реліквій на Хортиці чимало: поруч із нинішніми розкопками знаходиться святилище епохи бронзи. Місцеві жителі пишаються, що земля тут дихає пам'яттю тисячоліть.

Після дослідження науковці відкриють скіфську могилу для туристів.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.