АНОНС: «Розсекречені». Презентація онлайн-курсу про роботу з архівами КҐБ

Онлайн-курс «Розсекречені» детально розповідає, як розібратися з документами комуністичних спецслужб. Під час презентації експерти та розробники розкажуть про зміст курс та специфіку навчання, а також поділяться інсайтами створення освітнього міні-серіалу.

Центр досліджень визвольного руху спільно зі студією онлайн-освіти EdEra презентують результати річної роботи над матеріалом, який має полегшити життя для журналістів, дослідників та всіх охочих знайти інформацію у відкритих архівах КҐБ. 

 

Курс розповідає про те:

*з чого починати архівний пошук та як підготуватися до походу в архів;

*які є типи архівних документів;

*як верифікувати інформацію, отриману з протоколів допитів;

*як розібратися у двох десятках типів агентів спецслужб

та багато іншого. 


Окрім цього курс пропонує анімовані архівні історії, конспекти з посиланнями на корисні джерела, копії-ілюстрації архівних документів, про які йдеться, інтерв'ю з гарвардськими істориками про роботу з архівними джерелами, а також документальні ігри в агентів. 


Реєстрація на онлайн-курс за посиланням. 


Участь у презентації візьмуть:

Володимир Бірчак — головний експерт онлайн-курсу та автор навчальних матеріалів, керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху;

Юлія Лисенко — менеджерка курсу, студія онлайн-освіти EdEra;

Андрій Когут — директор Галузевого державного архіву СБУ;

Анатолій Хромов — голова Державної архівної служби України;

Олександр Сушко — директор Міжнародного фонду "Відродження";

Едуард Андрющенко — журналіст, автор кількох десятків матеріалів на основі документів з архівів КҐБ, автор Телеграм-каналу "KGBfiles", учасник проекту Центру досліджень визвольного руху "Deconstruction. Архіви КҐБ для медіа" (2018).


Модерує: Анна Олійник — директорка Центру досліджень визвольного руху, координаторка проекту від ЦДВР. 


Час: 26 грудня, четвер, 18:30


Місце: Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану, Майдан Незалежності, 2 (2-й поверх Будинку Профспілок)


Вхід на презентацію вільний.
Подія у Фейсбуці: https://www.facebook.com/events/570080240512295/ 


Контакт: history@cdvr.org.ua


Онлайн-курс "Розсекречені" по роботі з архівами КҐБ підготовлений Центром досліджень визвольного руху спільно зі студією онлайн-освіти EdEra за фінансової підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Нагадуємо, що 8 квітня 2015 року Верховна Рада України проголосувала за "декомунізаційний пакет" законів. Один з них відкриває доступ до архівів комуністичних спецслужб в Україні. Щоб попрацювати з документами, потрібні лише заява та паспорт. Більше про те, як почати роботу з архівами КҐБ, читайте у посібнику "Архіви КҐБ для медіа".  

Більше 25 тисяч оцифрованих архівних документів, доступних для завантаження у високій якості, шукайте на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.