Путін напряму звинуватив Польщу у змові з Гітлером

Президент Росії Володимир Путін звинуватив Польщу в розв’язанні Другої світової війни та підтримці Гітлера в «єврейському питанні».

Про це він заявив під час розширеної колегії Міноборони та на зустрічі з керівництвом Держдуми, повідомляє "Коммерсантъ".

 
Фото: Глєб Щєлкунов / "Коммерсантъ"

Видання пише, що "на адресу керівництва Польщі того часу з вуст президента Росії чулася добірна лайка".

Раніше на зустрічі з лідерами СНД Путін теж розкритикував Польщу. На колегії Міноборони він сказав все те саме, що і лідерам СНД, тільки тоді, пише видання, він користувався "архівними документами".

Путін розкритикував резолюцію Європейського парламенту, яка, на його думку, "ставить мало не на одну дошку Німеччину і Радянський Союз, натякаючи або навіть прямо кажучи про те, що Радянський Союз несе повну відповідальність за початок Другої світової війни".

"Це, звичайно, нісенітниця і маячня! Радянський Союз був останньою країною в Європі, яка підписала пакт про ненапад з Німеччиною. Останньою […] Так, пакт Молотова — Ріббентропа, так, він був підписаний. І там був секретний так званий договір про розподіл сфер впливу. А чим займалися європейські країни до цього?

Рівно тим самим! Усі зробили те ж саме! Починаючи з 1938 року, коли Гітлер висунув свої претензії на частину Чехословаччини, Велика Британія та Франція здали свого союзника, хоча в них був договір з Чехословаччиною про взаємодопомогу, і надали Гітлеру можливість захопити частину Чехословаччини", — заявив Путін.

Президент Росії також сказав, що на Мюнхенській конференції Гітлер "представляв інтереси Польщі".

"Але що зробили інші держави. Та ж сама Польща? Вони фактично вступили в змову з Гітлером! Прямо це видно за документами, за архівними документами! Ще питання, були там якісь секретні додатки чи не були — це неважливо! Важливо, як вони діяли. Діяли точно у змові! Просто документи, як вони вели переговори.

А на так званій Мюнхенській конференції Гітлер прямо представляв інтереси Польщі, частково — Угорщини... Прямо представляв інтереси, а потім ще полякам сказав: "Ви знаєте, як важко було відстоювати ваші інтереси". У нас це все в документах є".

Потім Путін торкнувся "єврейського питання": "Гітлер повідомив міністру закордонних справ, а потім послу Польщі в Німеччині, прямо сказав, що у нього є ідея вислати євреїв в Африку, у колонії! Уявляєте, 1938 рік, вислати євреїв з Європи в Африку! На вимирання! На знищення.

На що посол Польщі йому відповів, а потім це записав у своїй доповідній міністру закордонних справ Польщі пану Беку: "Коли я це почув, я йому відповів, що якщо він це зробить, ми поставимо йому чудовий памʼятник у Варшаві". Сволота, свиня антисемітська — інакше сказати не можна", — заявив російський президент.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.