На алеї Героїв Небесної Сотні водій на "Лексусі" зруйнував квітники

11 серпня близько 5 ранку на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві нетверезий чоловік на автомобілі марки Lexus зніс 13 бетонних квітників

Про це повідомляє Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності 

Автомобіль Lexus рухався від готелю "Україна" і зупинився за адресою Інститутська, 13 через пробите колесо та збитий диск. Працівники охорони алеї Героїв Небесної Сотні викликали поліцію. Водія затримано. Правоохоронці склали відповідні протоколи.

 

"Згідно зі ст. 44 ЗУ "Про Національну поліцію" до водія була застосована фізична сила, також згідно зі ст. 45 ЗУ "Про Національну поліцію" – спецзасіб кайданки. За вчинені правопорушення на чоловіка склали адмінматеріали за ст. 185 (Злісна непокора працівникам поліції), ст. 173 (Дрібне хуліганство), ст. 130 (Керування у стані сп'яніння), ст. 124 (Вчинення ДТП) та ст. 122-4 (Залишення місця ДТП) КУпАП. Автомобіль евакуювали на штрафмайданчик", – йдеться у повідомленні заступника начальника департартаменту Патрульної поліції Києва Олексія Білошицького. 

Поліція опублікувала відео з моментом ДТП, яке записали камери зовнішнього спостереження.

"Поліція не має права надати нам інформацію про водія, яка є конфіденційною. Спочатку ми готуємо звернення до Управління патрульної поліції, просимо надати дані про водія. Далі вирішуватимемо питання щодо відшкодування збитків, завданих цим громадянином. Потрібно, щоб все ж водій сплатив компенсацію. Шкода, що немає виправних робіт, щоб правопорушник прибрав алею зверху донизу і відновив зелені насадження", – розповіла завідувачка відділу будівництва Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності Наталія Бойків.

Клумби слугують своєрідними болардами, які убезпечують від незаконного паркування автомобілів на алеї. Озеленення та прибирання цієї ділянки здійснює КП УЗН Шевченківського району, а витрати на це відшкодовує Музей Майдану. За останні пів року це вже другий випадок ДТП на алеї. Минулого разу постраждав об'єкт культурної спадщини – ліхтарний стовп. Алея Героїв Небесної Сотні у статусі вулиці, а не меморіалу, дуже вразлива як для вандалів, так і в разі подібних надзвичайних ситуацій.

Алея закрита для руху автотранспорту та є частиною пам'ятки історії. 

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.