Запрацювала база даних учасників українського визвольного руху

У середу, 19 серпня, у Києві презентували базу даних з іменами вояків Військ Центральної Ради, Армії Української Держави, Галицької армії та Армії Української Народної Республіки

Відвідувачі сайту можуть швидко та безкоштовно перевірити – чи служили їхні пращури в українських військах протягом 1917-1924 рр. Для цього достатньо ввести прізвище та ім'я у пошукове поле.

Запуск інтернет-порталу, що носить назву "Імена самостійної України", приурочили до 10-ї річниці створення "Героїки" – благодійного фонду, що займається вивченням та популяризацією української військової історії, спорудженням пам'ятників та пам'ятних знаків на честь борців за незалежність України. Волонтери фонду працювали над формуванням бази протягом 10 років. Робота велась на території 6 держав.

 

Активісти опрацювали документи з українських, чеських, американських та польських архівів, що містять інформацію про особовий склад українських військових формувань 1917-1924 рр. Були досліджені діаспорні періодичні видання та сфотографовано понад 13 тисяч поховань українських емігрантів у США, Канаді, Польщі, Німеччині та Чехії. Обробка та співставлення одержаних відомостей дозволили сформувати інтерактивну базу даних на 12 300 осіб.

"Проєкт реалізовано зусиллями волонтерів. Без бюджетного чи грантового фінансування. Сам сайт розроблений Максимом Горковчуком та Василем Хижим – добродіями, які створили дорогий програмний продукт абсолютно безкоштовно. Що значить інтерактивний портал? Він щодня оновлюється. З'являються нові імена, документи, фотографії і геолокації. Відбувається взаємодія із користувачами, які діляться своїми матеріалами", – пояснює керівник проєкту та очільник "Героїки" Павло Подобєд.

Останнє інтерв'ю мисткині Людмили Симикіної

Через мою майстерню пройшли всі дисиденти. Всім шилась свита. Я знала всі біографії. Я їх втішала, жаліла. Я знімала ту напругу психічного тиску, одягали новий одяг, знімали той, що вони мали, і вони відважно носили це. Я мріяла про іншу державу, про інший устрій. А одяг шився для цієї мрії. Ось сутність моя була в 1960-ті роки.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.