Спецпроект

Українці в Сан-Антоніо просять підтримати звернення про визнання Голодомору геноцидом

Неприбуткова організація «Українське Сан-Антоніо» (місто Сан-Антоніо, штат Техас, США) працює над питанням офіційного визнання факту Голодомору 1932-1933-хх років в Україні місцевими урядами США і просить українську спільноту про підтримку.

Про це повідомляється на Фейсбук-сторінці організації "Українське Сан-Антоніо" (Ukrainian San Antonio).

 

Як зазначається, "Українське Сан-Антоніо" співпрацює із Американським комітетом з поінформованості про Голодомор-геноцид в Україні (U.S. Committee for Ukrainian Holodomor-Genocide Awareness) над питанням офіційного визнання факту Українського Голодомору 1932-1933-хх років місцевими урядами США.

"Геноцид радянської влади, від якого невинно померли мільйони українців, має жити в пам'яті та історії людства! Ми звернулись до уряду міста Сан-Антоніо, штат Техас, з петицією щодо прийняття прокламації про офіційне визначення Голодомору 1932-1933-хх років як геноциду українського народу.

Tекст прокламації є на нашому офіційному вебсайті. Але наш голос не має бути поодиноким! Українців в нашому місті є чимало, і місцевий уряд повинен також почути голос кожного з Вас!", - зазначили в організації.

У зв'язку з цим українці в Сан-Антоніо просять допомоги в цьому проєкті. "Для цього потрібно звернутися до вашого представника в місцевій раді www.sanantonio.gov/Council з проханням підтримати Proclamation of 87th Anniversary of the Ukrainian Genocide - Holodomor – of 1932-1933", - зазначили в організації.

Крім того, українці з Сан-Антоніо проведуть 28 листопада меморіальний захід з вшанування пам'яті жертв Голодомору.

"Щороку в четверту суботу листопада українці у всьому світі збираються разом, щоб вшанувати пам'ять жертв геноциду голодом в Україні, створеного радянським урядом у 1932-33 рр., через який щодня гинули 28 000 людей. Цьогоріч "Українське Сан-Антоніо" об'єднався з Американським комітетом з поінформованості про Голодомор-геноцид в Україні для презентації історії Голодомору та єднання з іншими українськими громадами у всьому світі, аби вшанувати пам'ять жертв", - йдеться у повідомленні на сайті організації.

Захід відбудеться за адресою: 3630 Hunters Circle St.San Antonio, TX 78230. Початок о 18:00.

"Це важлива подія для нашої громади. Ми ніколи не повинні забувати невинних жертв цього геноциду і ми ніколи не повинні забувати цього жахливого злочину тоталітарного радянського режиму – штучного голоду, щоб заморити українців до смерті", - зазначили в організації "Українське Сан-Антоніо".

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.