Унікальні знахідки з печер Юдейської пустелі: біблійний сувій пророків та мумія дитини

Давній біблійний сувій та інші реліквії виявили ізраїльські археологи у пустельних печерах, куди можна дістатися лише зі спеціальним обладнанням.

Про це повідомляє ВВС. Україна.

 
ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Вчені знайшли десятки шматочків пергаменту з написами грецькою, а також словом "Бог" на івриті.

Як припускають дослідники, сувій належав єврейським повстанцям, які сховались у пустелі після невдалого заколоту проти Римської імперії у ІІ столітті.

Знахідки виявили під час операції зі збереження печер від розграбування і плюндрування.

Це перший сувій, який знайшли за останні шістдесят років. У 1960-х роках археологи натрапили у локації, яку почали називати "Печерою жаху", на схожі фрагменти, а також на 40 скелетів.

Нові залишки древнього сувою містять вірші з книг пророка Захарії та пророка Нахума (Наума). Ці твори входять до так званої "Книги дванадцяти малих пророків" - біблійської книги пророцтв – а "малими" їх називають через обсяг в порівнянні з книгами чотирьох "великих" пророків (Ісаї, Єремії, Єзекиїла та Даниїла).

Написи на пергаменті зроблені грецькою – мовою, яку запровадили після завоювання Іудеї Александром Великим у IV столітті до Р.Х.

Водночас слово "Бог" у документі – єдине, написане на івриті.

Керівник ізраїльського Відомства старожитностей Ізраель Хассон оцінює знахідку як "неймовріно цінну для людства".

 
ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

У тих же печерах знайшли сховище рідкісних монет періоду єврейського повстання проти Риму, муміфікований скелет дитини, вік якої оцінюється у 6 тис. років, а також великий неушкоджений кошик, якому може бути понад 10,5 тис. років.

Печери розташовані на глибині 80 метрів під скелею і дістатися туди можна, лише спустившись на мотузці.

Нинішня експедиція є частиною проєкту Відомства старожитностей Ізраїлю із захисту мережі печер від шукачів античних скарбів.

Сама ж скеля з печерами розташована в Юдейській пустелі на західному узбережжі Мертвого моря.

Десятиріччями тут знаходять безцінні історичні скарби, зокрема всесвітньо відомі "Сувої Мертвого моря" ("Кумранські літописи"), найстаріші зі знайдених копій біблійних книг.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.