На півдні Китаю знайшли найкраще в історії збережений ембріон динозавра

На півдні Китаю вчені знайшли ідеально збережений ембріон динозавра, якому щонайменше 66 млн років.

Про це повідомляє BBC.

Реконструкція яйця динозавра та ембріона
Реконструкція яйця динозавра та ембріона
Фото: Julius Csotonyi

Ембріон динозавра, який мав вилупитися зі свого яйця, був виявлений у місті Ганьчжоу на півдні Китаю. За оцінками дослідників, йому щонайменше 66 млн років. Дослідник Фіон Вайсум Ма заявив, що це "найкращий ембріон динозавра, коли-небудь знайдений в історії".

Було визначено, що це беззубий динозавр-теропод або овірапторозавр, і його назвали "Малюк Інлян".

Відкриття також дозволило дослідникам краще зрозуміти зв'язок між динозаврами та сучасними птахами. Скам'янілість показує, що ембріон був у скрученому положенні, що характерно для птахів незадовго до вилуплення.

"Це вказує на те, що така поведінка сучасних птахів вперше виникла серед їхніх предків-динозаврів", - сказав доктор Ма.

"Малюк Інлян" має довжину 27 см від голови до хвоста і лежить всередині яйця довжиною 17 см.

Вперше яйце було виявлено в 2000 році, але його поклали на зберігання на 10 років. Лише коли у китайському Музеї природи каменю Інлян розпочалися будівельні роботи, дослідники звернули увагу на яйце.

Овірапторозаври, що означає "ящірки-крадії яєць", були пернатими динозаврами, які жили на території нинішньої Азії та Північної Америки протягом пізнього крейдяного періоду від 100 до 66 млн років тому.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.