У Києві презентували електронно-картографічний проєкт «Друга світова на мапі України»

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували електронно-картографічний проєкт «Друга світова на мапі України»

Про це повідомили на офіційній сторінці у Facebook Національного музеюї історії України у Другій світовій війні.

Науковці Музею зібрали у ньому дані про назви 44 596 міст, сіл і селищ, їх підпорядкування та географічне положення станом на 1946 і 2014 рр. – від Другої світової до початку російсько-української війни.
Адміністративно-територіальну складову доповнюють відомості про війська, цивільне населення тощо. Вражають відомості про села, які до чотирьох разів переходили з рук в руки. Трагічну долю мирного населення засвідчують близько 700 ущент спалених під час німецької окупації сіл і містечок, а також сотні сіл, які були зняті з обліку радянською владою за підтримку українських повстанців.
Поштовхом до цієї фундаментальної роботи стали запити людей, які просили допомогти Музей встановити місця загибелі своїх рідних. Ці дані містяться у свідченнях про загибель, і таких "похоронок" у Музеї – близько 3-х мільйонів. Місця загибелі за ними можна було встановити не завжди: деякі населені пункти після війни перейменували, деякі затопили, деякі приєднали до більших. Науковці взялися за уточнення даних, понад десять років працювали з джерелами і картами.
Інформацію паралельно збагачували факти з історії населених пунктів, які ми додали до географічних. Це дати окупації та вигнання нацистів та їх союзників - угорську, румунську, італійською армії. Це назви частин, які звільняли населені пункти, і це – дати і місця боїв з УПА, військами Вермахту та НКВД. Є дані про злочини на окупованих територіях і масові страти євреїв, про села, які спалили нацисти, і села, які радянська влада зняла з обліку за підтримку українських повстанців.
"Тепер завдяки цій фундаментальній роботі науковці Музею можуть дати відповідь про місця загибелі на 7 із 10-ти запитів громадян", - наголосила на презентації проєкту заступниця гендиректора Музею Людмила Рибченко . Такий ресурс допоможе історикам у належному атрибутуванні фактів, а музейникам – у детальній презентації документів.
Загалом, довідкові, енциклопедичні видання є нині найбільш затребуваними й цінними. І дуже складними у створенні. "Тому завершення цієї роботи - це радість, свято, подвиг", - так привітав колектив Музею з завершенням фундаментального проєкту генеральний директор Юрій Савчук.
Тепер, коли триває російсько-українська війни, цінність електронно-картографічної бази даних Музею набуває особливого значення. "У військових є потреба вивчення ліній фронту, які є співставними і через 80 років практично накладаються одна на одну", – зауважуєСвітлана Даценко, координаторка проєкту. Тому новаторська база даних Музею, – вважає її рецензент, доктор історичних наук, завідувач відділом історії України у Другій світовій війні Інституту історії України НАН України Олександр Лисенко, – є "грунтовною базою роботи на майбутнє".

Ознайомитися з проєктом "Друга світова на мапі України" можна на веб-сторінці, перейшовши за посиланням: mapsearch.warmuseum.kyiv.ua.

 

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.