Як українці ставляться до колишніх президентів — опитування КМІС

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів опитування населення щодо ставлення до попередніх президентів

Серед попередніх президентів українці найкраще ставляться до Леоніда Кравчука та Віктора Ющенка, найгірше — до Віктора Януковича та Петра Порошенка.

Про це свідчать дані опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

  • до Леоніда Кравчука позитивне ставлення мають 55%, негативне – 38%
  • до Леоніда Кучми позитивно ставляться 45%, негативно – 50%
  • до Віктора Ющенка позитивно ставляться 53%, негативно – 42%
  • до Віктора Януковича позитивно ставляться 7%, негативно – 91%
  • до Петра Порошенка позитивно ставляться 39%, негативно – 57%

Варто зазначити, що від часу опитування, проведеного у 2021 році групою РЕЙТИНГ, Віктор Ющенко, про якого тоді схвально відгукнулися лише 7% опитаних, перейшов з останнього на друге місце. Натомість Леонід Кучма, який у 2021-му мав підтримку 23% опитаних, втратив першість.

 

У цьогорічному дослідженні КМІС зазначається, що ставлення до попередніх президентів дещо відрізняється залежно від статі, рівня освіти, фінансового становища та основного місця проживання.

Зокрема відсоток тих, хто позитивно ставиться до Леоніда Кравчука та Леоніда Кучми, трохи більший серед жінок, аніж серед чоловіків.

Люди із вищою освітою в середньому мають дещо більш позитивне ставлення до Леоніда Кравчука, Віктора Ющенка та Петра Порошенка.

До Віктора Ющенка та Петра Порошенка також трохи частіше позитивне ставлення мають люди із вищим рівнем доходів, аніж ті, хто за самооцінкою фінансового становища має нижчий рівень достатку.

За місцем проживання, до Віктора Ющенка та Петра Порошенка дещо краще ставляться жителі західних та центральних регіонів. До Леоніда Кучми та Віктора Януковича – східних та південних областей.

Опитування проводилося 19-27 січня 2023 року методом телефонного інтерв'ю. Були опитані 2004 респонденти. Застосовувалась випадкова вибірка номерів мобільних телефонів, згенерованих випадковим чином (random digit dialing). Вибірка дослідження репрезентативна для дорослого населення України (віком 18 років і старших). Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,2% для показників, близьких до 50%.

 

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.