Укрдержархів виклав у вільний доступ кінодокументи періоду Української Революції

Онлайн-ресурс «Українське німе кіно», започаткований Державною архівною службою України, поповнився кіноновинками

Про це йдеться на офіційному сайті Державної архівної служби України.

Онлайн-ресурс поповнився кіноновинками, а саме:
Кіносюжет "Переговори про мир" 1917 року, архівний № 2458
Кінофільм "Катастрофа в Києва" 1918 року, архівний № 1975

Представлені кінодокументи відносяться до періоду Української Революції 1917-1921 рр.:, часи Центральної Ради, Української Держави і Директорії УНР. Невелика за обсягом, у порівнянні із оприлюдненою на платформі кіноспадщиною Всеукраїнського фотокіноуправління (ВУФКУ), ця колекція із фондів Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву є не менш цінною і водночас найбільш невідомою як для істориків та кінознавців, так і широкого загалу.

Оцінюючи труднощі роботи з цими рухомими зображеннями, хоча б з огляду на той факт, що в тогочасній кінопродукції умовно виділяють: проросійські-царські кіноагітки російських кіностудій та прорадянські кіноагітки радянських кіностудій, які працювали в Києві, Одесі та Харкові, а також проукраїнські фільми, створені кіностудією "Українфільм" (заснована за Павла Скоропадського), переконані, що запропоновані увазі користувачів кінодокументи потребують ретельної практики історичної критики джерел, а не "проживання" поза традиційним джерельним каноном.

14 вересня 2021 року Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов під час пресконференції в Укрінформі презентував онлайн-проєкт"Архів українського німого кіно", орієнтований на дослідників різних сфер: науковців, кінематографістів, журналістів, а також на широке коло користувачів. Перша частина цього проєкту була завантажена 2022 року і містила 189 кінодокументів, завантаження другої частини було розпочато у 2023 році. Проєкт представлено на ютуб сторінці Укрдержархіву .

 
Теми

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.