IN MEMORIAM: Помер співавтор Акта про незалежність України Леонтій Сандуляк

Політик, вчений, громадський діяч Леонтій Сандуляк помер на 87 році життя.

Про це сповістили на фейсбук-сторінці Леонтія Сандуляка.

"Зі скорботою в серці повідомляємо, що Леонтій Іванович Сандуляк пішов із земного життя. Ми всі будемо пам'ятати його сильним, відданим своїй справі та Україні. Великим українцем. Він прожив яскраве, насичене життя, викарбував своє ім'я в історії України, науці, серцях своїх рідних, друзів, учнів та колег", - йдеться у повідомленні.

Леонід Сандуляк народився 8 березня 1937 у с. Козиряни (нині Кельменецький район, Чернівецька область). Він був вченим у галузі гістології, ендокринології, екології та валеології, доктор медичних наук, професор.

Крім того, він також автор 150 наукових праць, у тому числі п'яти монографій та підручника екології людини. Працював в Інституті післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області.

Водночас Сандуляк відзначився і активною громадською, політичною та дипломатичною діяльністю. Саме він разом з Левком Лук'яненком був співавтором "Акта проголошення Незалежності України". Він також був першим Надзвичайним і Повноважним Послом України в Румунії.

"Його неординарна і смілива діяльність на початку 90-их років піднімала український дух і сприяла відродженню України як самостійної соборної і незалежної держави...Згадую його сміливі і правдиві виступи під час обрання народним депутатом ще срср.., проблеми із реєстрацією в окружній комісії, на яку тиснуло обкомівське керівництво, але члени комісії проявили громадянську чесну позицію і зареєстрували Л. Сандуляка кандидатом...пізніше (1990 р.) разом з ним створення Демократичного блоку Буковини із всіх демократичних (які створили демократичні фракції) депутатів місцевих рад області...Його громадянська позиція була зразком для молоді і буковинців...", - написав на своїй фейсбук-сторінці екс-мер Чернівців Віктор Павлюк.

Прощання з Леонідом Сандуляком відбудеться 4 грудня у церкві села Велика Стариця, Бориспільського району, Київської області. Початок о 12:30.

 

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.