З'явилася петиція про присвоєння звання Героя України учаснику вертолітних місій у заблокований Маріуполь Клепікову Олександру

Триває збір підписів для присвоєння почесного звання Героя України (посмертно) учаснику вертолітних місій у заблокований Маріуполь - сержанту ГУР МО Клепікову Олександру.

Про це йдеться на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Клепіков Олександр Сергійович, позивний "Борян" - уродженець Сімферополя. Учасник Революції Гідності та супротиву анексії Криму 2013—2014 років, морський піхотинець 1 ОБМП (Феодосія), сержант ГУР МО, брав участь в повітряних операціях ГУР МО в окупований Маріуполь.

Навесні 2014 року після окупації рідного півострову Олександр одразу став на захист Батьківщини та присвятив себе військовій справі. Доброволець першого складу новоствореного батальйону "Азов".

Заступник командира розвідувального взводу 1 окремого Феодосійського батальйону морської піхоти, за час служби у батальйоні проходив навчання закордоном.

Учасник бойових дій на сході України: звільнення міста Маріуполь 2014 року, бої за Новий Світ, Гранітне, штурми Марʼїнки, перша та друга операції у Широкино в 2015, Водяне, Гнутове, Талаківка, Піски. За його плечима багато успішних завдань та ліквідованих ворогів.

Повномасштабну війну Олександр зустрів в Миколаєві. Стрімке просування противника через Херсонську область потребували швидкого реагування. З першими вибухами в місті, Олександр вступив до лав Сил Оборони, по задачі Військової Адміністрації займався облаштуванням оборонних позицій в "урядовому кварталі" після чого у складі Сил Оборони брав участь у відбитті атак на підступах до Миколаєва з Херсонського напряму та диверсійних операціях в Миколаївській області, в результаті чого було взято в полон перші групи противника.

У березні 2022 року разом з побратимом сержантом Гавриленко Іваном Михайловичем (кавалер Ордену "За Мужність") боронили Київщину вже у складі 10-го загону ГУР МО України, брали участь в засадних та диверсійних діях в тилу ворога.

Після блокади Маріуполя, Олександр Клепіков разом з побратимами сержантом Гавриленко Іваном та капітаном Боровицьким Назаром (Герой України посмертно) у складі екіпажу гелікоптерів Мі-24/Мі-8 неодноразово здійснювали безпрецедентні та вкрай небезпечні вильоти до Маріупольського гарнізону, оточеного ворогом заводу "Азовсталь". На їх рахунку перші успішні авіа-прориви з підкріпленням, медикаментами, засобами зв'язку, озброєнням та врятовані життя важкопоранених.

Вранці 5 квітня 2022 року Олександр Клепіков у складі групи евакуації вилетів на допомогу гелікоптеру, який повертався з Маріуполя і подав сигнал SOS. На превеликий жаль, борт, на якому перебував розвідник-спецпризначенець Олександр, росіяни також підбили.

Максимально вмотивований, професіонал своєї справи, Клепіков Олександр усвідомлював всі ризики та надважливість вертолітних місій в умовах повного оточення Маріуполя.

Олександр присвятив своє життя захисту України, здійснив безліч героїчних вчинків та нагороджений:

- За звільнення Маріуполя, відзначено знаком - "ЗАХИСНИК МАРІУПОЛЯ" (Наказ Міністерства внутрішніх справ України від 25 листопада 2015 р. №2496 о/с);

- Президентською відзнакою за участь в АТО;

- Почесним нагрудним знаком "За взірцевість у військовій службі" (наказом начальника Ген.штабу-Головнокомандувача Збройних Сил України від "29".05.2015 р. N 318);

- Знаком за висадку десанту;

- Почесною відзнакою - "За оборону Миколаєва" (ПОСМЕРТНО №0058 розпорядженням Миколаївського міського голови Nº 226р від 26.09.23);

- Орденом "За мужність" ІІІ ступеня (ПОСМЕРТНО Серія ОК Nº 093022 указом Президента України від "24" серпня 2023 року Nº 516/2023.)

За виняткову звитягу, самопожертву та героїзм, ми (громадяни України, друзі та побратими) просимо: присвоїти Клепікову Олександру Сергійовичу найвище почесне звання Держави Герой України із врученням ордена "Золота зірка"... посмертно.

Підпишіть петицію за посиланням.

 

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.