3 березня 2021
Тексти

Сталева труна на вісім персон

17 лютого 1864 року, сто п'ятдесят сім років тому, підводний човен "Hunley" конструкції Горація Ханлі атакував і потопив паровий шлюп "Housatonic" і це була перша в історії успішна атака корабля з глибини. Не надто тямущі в історії люди приписують Жулю Верну купу передбачень, і в тому числі – мало не винахід підводного човна. Це не так, це дуже сильно не так. Чистих передбачень у Жуля Верна дуже мало, а підводних човнів на той час було збудовано вже з десяток.
Коротко

У синагозі XVIII століття на Львівщині обвалився дах. ВІДЕО

На Львівщині, у великій Бродівській синагозі, яка є пам'яткою архітектури національного значення, обвалився дах.

В Аргентині знайшли рештки найдавнішого титанозавра у світі

Палеонтологи з Національної ради з науково-технічних досліджень Аргентини знайшли рештки титанозавра, яким 140 мільйонів років.

У Корюківці згадують злочини угорських карателів

У Корюківці Чернігівської області відбулися жалобні заходи з нагоди 78-х роковин найбільшої за втратами мирного населення трагедії Другої світової війни.

Штучний інтелект «оживляє» фотографії предків. ВІДЕО

Генеалогічна компанія MyHeritage запустила функцію «Глибока ностальгія», що дає змогу перетворювати кадри з родичами, які померли, на короткі відео, на яких людина на фотографії усміхається, підморгує та киває.

Освітяни діаспори підготували відеопроєкт про закордонні подорожі Лесі Українки. ВІДЕО

Спілка Українських Освітян діаспори підготувала свій подарунок з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки – відеопроєкт «Лесині листи здалеку» про подорожі поетеси та письменниці по закордонню.

Антична зброя і монети часів Київської Русі: СБУ зупинила контрабанду майже на $1 мільйон

Служба безпеки України викрила організоване угруповання контрабандистів культурних цінностей до ЄС. Вилучено підготовлену до нелегального переправлення колекцію предметів старовини на суму майже мільйон доларів.