14 липня 2021
Тексти

Сальдо чи сальто великих грошей

16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР проголосила Декларацію про державний суверенітет України, але усі банківські розрахунки і далі йшли через центр, через Москву. Тотальне москвофільство 90-х вражає: спеціалісти, закони, навіть куди рухатись економіці — все орієнтувалося на колишню столицю імперії. Закон України про банки прийняли 20 березня 1991 року, на кілька місяців пізніше за аналогічний московитський закон — всі колишні совєцькі республіки приймали закони під копірку «старшого брата».
Колонки

Іван Синєпалов: Щоденник Скотта: Буря

Не варто й згадувати, що ніхто не відходив далеко від хатини. В суботу була моя черга нести нічну вахту і, коли треба було виходити назовні, я був просто неспроможний довго витримувати такі умови. Навіть дихати важко: дрібний сніг пробивався в усі щілини і десяти кроків проти вітру було достатньо, щоб майже обморозити лице. Щоб очистити лопать анемометра, необхідно пройти на інший бік хатини та видертись по драбині. Виконуючи цю роботу, я двічі змушений був буквально обпертись на вітер, схиливши голову та відвернувши обличчя, і отак пробиратись, хитаючись, як краб.
Коротко

АНОНС: У Тернополі презентують книжку про діяльність УПА на Хмельниччині

У книжці розглянуто організаційну, військово-пропагандистську, диверсійну та рейдову діяльність Кам’янець-Подільської групи УПА “22 б”, яка впродовж другої половини 1944 р. дислокувалася на території Тернопільської області ОУН. А також боротьбу відділів УПА проти радянського окупаційного режиму і частин НКВД у призбручанських районах сучасної Тернопільщини і Хмельниччини.

Національний музей Голодомору-геноциду добудують до листопада 2023 року – Зеленський

Другу чергу Національного музею Голодомору-геноциду добудують у повному обсязі до 90-х роковин трагедії 1932–1933 років.

МКІП розраховує до вересня «розморозити» реставрацію музею пам'яті жертв Бабиного Яру

У МКІП розраховують, що у рамках заходів із вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру до вересня вдасться “розморозити” реставрацію музею.

Бабин Яр символізує всі місця жорстоких убивств нацистами євреїв під час війни – Дробович

Бабин Яр у Києві символізує собою всі місця свавільних та жорстоких убивств нацистами євреїв під час Другої світової війни.

У Канаді знову знайшли масове поховання в колишньому інтернаті

У Канаді на території ще однієї колишньої школи-інтернату для дітей корінного населення виявили масове поховання.

Під Харковом археологи знайшли тисячолітнє взуття. ФОТО

Під час розкопок стародавнього могильника поблизу села Верхній Салтів Харківської області було знайдено взуття, якому 1 200 років.