15 січня 2021
Тексти

Рудольф Вайль: вакцина від Голокосту

Чистокровного етнічного німця Рудольфа Фредериковича Вайгля викликали до німецького губернатора Львова та передали пропозицію Гіммлера — переїхати до Німеччини, створити в Берліні власний інститут, очолити кафедру в університеті та отримати по війні Нобелівську премію. Йшов 1942 рік, німецькі війська стояли під Москвою, відмовлятися від такої блискучої пропозиції не було сенсу. До того ж Вайглю вже було 59, у такому віці не сперечаються з гіммлерами.
Коротко

Викопаний в лісі архів УПА виклали онлайн

320 документів підпільників, закопаних у лісі на Львівщині, через 70 років стали доступними для українців.

Буковинську маланку планують внести до списку ЮНЕСКО. ФОТО

У Чернівецькій ОДА почали готувати документи, щоб внести традицію буковинського маланкування до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

В Україні заснували літературну премію за найкращі історичні твори

У Вінницькій області заснували Всеукраїнську літературну премію імені Миколи Рябого за найкращий літературний твір історичної тематики.

Вийшов трейлер українсько-словацького серіалу «Слов’яни». ВІДЕО

Вийшов трейлер українсько-словацького історичного серіалу з елементами фентезі «Слов’яни», який знімали у селі Дениші під Житомиром.

В Індонезії знайшли малюнок свині, якому 45,5 тисячі років

Група археологів знайшла найдавніший малюнок тварини в історії людства у печері на індонезійському острові Сулавесі.

Спортсмени РФ на міжнародних змаганнях замінять заборонений гімн на пісню часів Другої світової

Російські спортсмени через заборону на міжнародних змаганнях використовувати їхній національний гімн планують вмикати радянську пісню часів Другої світової війни “Катюша”.

В Ужгороді знайшли 1000-літню монету з рідкісною символікою

На території Замкової гори в Ужгороді археологи знайшли монету, котру визнано найраннішою середньовічною нумізматичною пам’яткою, знайденою на території замку.