18 березня 2021
Тексти

Стадіон імені

Називати спортивні споруди на честь видатних особистостей почали давно і не тільки в Україні. Стадіони – це великі об'єкти, які будуються не один рік, а експлуатуються протягом десятиліть. Тому стадіон за час свого існування міг перейменовуватися неодноразо. Наприклад, назва стадіону Динамо неодноразово змінювалась залежно від політичної ситуації, курсу партії та історичних обставин.

Оборона Вінниці 1651 року: факти і міфи

Цьогоріч у березні виповнюється 370 років з часу оборони Вінниці полковником Іваном Богуном. «Льодова пастка Богуна» є чи не найвідомішою подією міської історії XVII ст., де ймовірним «конкурентом» за першість могло б виступити лише успішне здобуття вінницькою міщанською громадою Магдебурзького права впродовж 1638-1640 рр. Але й понині оборону Вінниці 11-21 березня 1651 р. супроводжують публіцистично-літературні фантазії, міфи та припущення, які заважають об’єктивно оцінювати цю локальну баталію доби Хмельниччини.
Коротко

Трипільські горщики й тетрадрахма поповнили колекцію хмельницького музею

Хмельницькому обласному краєзнавчому музею передали нові експонати, серед яких трипільські горщики та монета І століття.

Міжнародна правозахисна організація попросила ФІФА відреагувати на стадіон імені Шухевича в Тернополі

Міжнародна правозахисна організація «Центр Симона Візенталя» звернулася до президента Міжнародної федерації футболу (ФІФА) Джанні Інфантіно із закликом відреагувати на рішення міськради Тернополя присвоїти стадіону імʼя Романа Шухевича.

У львівській бібліотеці знайшли старовинний рукопис ХVII століття

Професор Прикарпатського університету Микола Кугутяк разом з науковцями зі Львова знайшли рукописну копію Києво-Печерського патерика, виконану ієремонахом Скиту Манявського Ігнатієм і датовану 17 століттям.

У Житомирі взяли під варту чоловіка, який пошкодив пам’ятник Небесній Сотні

У Житомирі взяли під варту місцевого жителя, який пошкодив пам’ятник Героям Небесної Сотні в центрі міста.

Уряд звільнив від ввізного мита об'єкти культурної та історичної спадщини, що передають УІНП

Кабінет Міністрів ухвалив постанову "Про внесення зміни до переліку архівних установ, закладів культури, освітніх та наукових закладів, до яких надсилаються документи та видання у рамках міжнародного обміну, що звільняються від оподаткування митом".