18 червня 2021
Тексти

Українська культура у листівках і платівках діаспори

Українська листівка як засіб комунікації в українській повоєнній діаспорі представляє не тільки унікальне мистецьке явище, а як на мене, і мовну, лінгвістичну цінність. У час повоєнного тоталітаризму поштівки та музичні диски з українською музикою перетворилися на засіб підтримки рідних та близьких, як на поселеннях так і в Україні.
Коротко

У музеї Полтавської битви з’явився аудіогід шведською мовою – ОП

У Державному історико-культурному заповіднику «Поле Полтавської битви» відбувся запуск аудіогіда шведською мовою.

Дослідники знайшли у Китаї рештки носорога, який був вищим за жирафа

У Китаї у провінції Ганьсу дослідники виявили новий вид стародавнього гігантського носорога — одного з найбільших ссавців, які ходять по суші.

Український посол в Німеччині оголосив бойкот виставці про радянських військовополонених

Сьогодні, 18 червня, в Німеччині відкривається виставка з нагоди 80-ї річниці нападу нацистської Німеччини на Радянський Союз, в якій бере участь президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр. Виставка буде проходити в Німецько-російському музеї «Берлін-Карлсгорст». Через це посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, що бойкотуватиме виставку.

Одеський історик знайшов документи, що засвідчують масові розстріли НКВД

Одеський історик Олександр Бабіч знайшов матеріали кримінальної справи судмедексперта Фрідловського, які свідчать про масові розстріли НКВД на території 6-го кілометра Овідіопольської дороги протягом 1937-1940 років.

У Львові завершують демонтаж частини Монумента Слави

Демонтаж барельєфів, які були на стіні, що входила в комплекс радянського меморіалу Монумента бойової слави радянських збройних сил у Львові, добігає до кінця. Робітникам залишилося демонтувати останню із шести частин.

АНОНС: Виставка "Lend-lease – зброя перемоги. Що замовчувала радянська пропаганда"

До Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни, Український інститут національної памяті у партнерстві з громадськими організаціями "Корпус справедливості" та "Blue & Yellow" представить фотодокументальну виставку "Lend-lease – зброя перемоги. Що замовчувала радянська пропаганда", яка розповідає про роль та значення військової допомоги СРСР союзниками по Антигітлерівській коаліції.

In memoriam. Помер учасник УПА з Луцька

На 93 році життя відійшов у вічність учасник УПА лучанин Антон Костюк.