18 жовтня 2010
Тексти

Що залишилося після Помаранчевої революції?

Я люблю повторювати слова Нормана Дейвіса: тільки погані історики вдають, що вони об'єктивні – добрі ж історики свідомі своїх упереджень і численних обмеженостей, і радо до них признаються...

Марки Підпільної пошти України

1945: США проти Японії. Кольорова кінозйомка з атакуючих літаків

Літаки атакують аеродроми, поїзди, промислові споруди, кораблі, стріляють по інших літаках. Страшна і красива нарізка бойових епізодів.

Мехіко: екскурсія будинком-музеєм Троцького. ФОТО

...Гортаю книгу відгуків музея Троцького в столиці Мексики. Один із перших написів, за який чіпляється око: "Хорошо, что убивают таких людей, как Троцкий! За розвал Великой России". Репортаж із останнього притулку уродженця Кіровоградщини Лева Бронштейна.

Хто підняв збройне повстання в Києві в січні 1918 р.?

...Максим знайшов спільну мову із робітниками і почав обговорювати план нейтралізації січових стрільців. Потім до штабу прийшов якийсь керівний діяч Київського комітету більшовиків. Побачивши форму Копача, він мов оскаженів: "Сволочь петлюровская! Шпион!"

"Безбожник у станка" - антирелігійний журнал 1920-х. СКАНИ

Цыгане-рома в Европе

В средневековье в Европе было принято 148 антицыганских законов. Самые жестокие из них принимались в Германии, Англии и Скандинавии. Самое толерантное отношение к рома было в таких отсталых странах как Испания, Турция и Россия.

Чеченцы на войне

Поведение чеченцев во время войны мало чем отличается от поведения их соседей, как депортированных, так и оставшихся на своей земле. Главная же проблема была в том, что реальная мобилизационная политика советских военных органов находилась в резком противоречии с конституционным декларированием равноправия народов.

Баліс Гаяускас: "37 років у неволі... Я ні про що не жалкую"

Один із найвидатніших діячів антикомуністичного спротиву на своїй батьківщині. Колишній партизан, який воював з радянською владою, колишній політзек з майже 40-річним "стажем" і... колишній глава Служби безпеки вже незалежної Литви.

Формування кримськотатарського народу: вступ до етногенезу

Дослідження присвячене подоланню стереотипів сприйняття формування цього народу як продукту монгольського завоювання, продукту симбіозу біля тридцяти племен і народів чи різних етнічних спільнот... Автор - доктор історичних наук, професор Львівського університету ім. І.Франка Леонтій Войтович.

Шлюб по-бандерівськи

14 жовтня – день віри, кохання і війни. На нього припадає християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці. Як кажуть, шлюб, укладений на Покрову, буде міцним і щасливим. Ікона Покрови була однією із найшанованіших у запорозьких козаків. Цього ж дня у 1942 році була започаткована Українська повстанська армія. На війні, яку вели члени ОУН і вояки УПА, знаходилося місце і земному.

Українське життя в умовах німецької окупації (1939-1944 рр.)

"Абсолютний послух і жорстоке покарання" - на цих двох китах базувалась окупаційна німецька влада. Поза законом оголосили "зберігати зброю і боєприпаси, підтримувати зв'язок з радянською стороною за допомогою телефону, телеграфу, оптичних чи інших приладів, переховувати або допомагати солдатам і офіцерам Червоної армії, фотографувати, утримувати поштових голубів, мати радіоприймачі, контактувати з полоненими".

Що знайшли в Романа Шухевича після його смерті. ФОТО

5 березня 1950 року в результаті спецоперації радянських спецслужб було викрито останню схованку очільника УПА Романа Шухевича в селі Білогорща під Львовом (нині входить у місто).

Нацистський агітпроп у листівках (ч.1)

1939-1941: "Золотий вересень. Хроніка Галичини"

Трейлер документального фільму (2010 р.) в форматі Discovery про те як після знищення нацистами та комуністами Польської держави проходила совєтизація Західної України.

Вся історія Латвії в одному... мультфільмі

Тисяча років латиської історії - від прийняття християнства до Горбачова і проголошення незалежності. Мораль: окупанти приходили та втікали, а латиші залишилися самі собою.

Августовская война 08.08.08: Кто начал первым?

«Эта война не была импровизированной реакцией на неожиданную грузинскую военную атаку против Южной Осетии... Военное вторжение было неизбежным, независимо от того, что сделали грузины».

"Культура" с украинской точки зрения

Будучи сторонником польско-украинского сближения, Ежи Гедройц желал как можно шире знакомить польское общество с украинской культурой. Однако с этой целью он обратился не к фольклорно-этнографическому наследию, не к казацкой романтике, которая могла бы найти поддержку в «хлопоманской» украинофильской традиции польской культуры, а к вполне современным культурным формам.

1946: страта маршала Антонеску

Соратник Гітлера, війська якого брали участь у нападі на СРСР, був розстріляний разом із кількома високими чинами за вироком комуністичного трибуналу 1 червня 1946 р.

Таємниця княжого тризуба. Що символізує наш герб?

Знахідка у руїнах Десятинної церкви пласкої цегли-плінфи зі знаком князя Володимира на початку ХХ століття збурила нову хвилю наукових дискусій, але ключ до таємниці тризуба був схований у найнесподіванішому місці.

Режимные люди в СССР

Комуністи контролювали всіх - зеків, номенклатуру, архівних працівників, стиляг, нацменів, куркулів, іноземців… І навіть Володимира Ілліча Леніна, адже його власна партія майже півстоліття приховувала єврейські корені вождя. Десятки закритих для світу й навіть не існуючих на картах міст. Як ця система працювала 70 років?

Прометеї двох народів: люди, які примиряли Польщу і Україну

"...Якщо ви зайдете на Google, то побачите про Стемповського таке повідомлення, що він був головний масон міжвоєнного періоду. Натомість, ясна річ, не побачите, що він був тією людиною, завдяки якій вдалося зберегти життя Симона Петлюри і не видати його більшовикам..."

1937-1940: Троцький у Мехіко про московський процес "ворогів народу"

Документальна зйомка, зроблена у Мехіко між 1937 і 1940 роками. Лев Троцький тримає у руках свою книгу “За лаштунками московського суду” і виголошує антисталінську промову.

«Українське видавництво» у Кракові–Львові 1939–1945, т.1

Його авторами були Богдан Лепкий і Святослав Гординський, Іван Крип’якевич і Михайло Возняк, Дмитро Дорошенко і Дмитро Чижевський, Євген Маланюк і Тодось Осьмачка, Юрій Клен і Михайло Орест, Юрій Косач і Юрій Шевельов.

Полтавщина часів Мазепи: справа про сексуальне домагання

В 1700 році до Полтавського полкового суду звернулася певна Оришка, служниця міщанина Кузьми. Оришку супроводжувала її тітка і разом вони склали скаргу на господаря дівчини, начебто він вночі затягнув її сонну на свою постіль і «позбавив панянства». Позивачки пред'явили і «знаки ґвалту на кошулі».

До колишніх політв'язнів, репресованих, небайдужих

Наукові співробітники Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» збирають документи і матеріали українського визвольного руху задля відкриття експозиції, що висвітлює період радянської окупації.

Міфи Яреми Вишневецького. Князь - такий же "наш", як і Хмельницький

Ще кілька років тому епохи Великого князівства Литовського і Речі Посполитої розглядалися в середовищі української інтелігенції, у тому числі істориків, як «окупаційні», «чужі». Нині переосмислення торкається багатьох історичних постатей, котрі досі вважалися «ворогами народу». Одна з таких постатей – князь Ієремія Михайлович Корибут-Вишневецький.

Підсумки імперій: занепад, розпад і відродження

Американський політолог, професор Ратґертського університету Олександр Мотиль на історичних прикладах Османської, Габсбурзької, Російської, Німецької імперій, СРСР розглядає закономірності виникнення, розвитку, занепаду, розпаду та відродження імперії як політичної системи.

Браїлів: містечко, яке не стало Жмеринкою

Оповідаючи про Браїлів, найбільше приділяють увагу постаті видатного російського композитора Петра Чайковського. І це правильно, але давайте все ж залишимо ту історію насамкінець.