20 квітня 2021
Тексти

Ув'язнена “Ластівка”: як МҐБ репресував Параску Плитку-Горицвіт

Параска Плитка-Горицвіт, передусім, відома як самобутня гуцульська мисткиня з села Криворівня, що на Івано-Франківщині. Зовні її життя було доволі усамітненим та скромним. Втім всередині своєї невеликої хатини, Парасці вдалося створити вражаючий творчий світ, межі якого сягали від магічних Карпат до давньої Індії, від космічних просторів до Небесного Престолу.
Колонки

Іван Синєпалов: Щоденник Скотта: страшна негода і переходи

І далі стоїть страшна негода. Весь день вітер дме 30-40 миль на годину; сильно мете сніг, а звечора він іще й падає. Чекаю на нагоду повернутися до Гат-Пойнту з допоміжними припасами. Ввечері послали туди сигнальну ракету, сповіщаючи, що ми успішно дісталися до табору; вони пустили ракету у відповідь.
Коротко

На сході Туреччини знайшли римську дорогу, якій близько 2000 років

Під час археологічних розкопок у стародавньому місті Аміда Хейюк, що на території сучасного міста Діярбакир, на південному сході Туреччини, було виявлено стародавню римську дорогу віком приблизно дві тисячі років.

Поліція з'ясовує, як у міськраді Харкова з'явився макет ордена Леніна

На звернення громадських активістів поліція почала перевірку за фактом відновлення макета ордена Леніна у холі Харківської міської ради.

Полтавця, який хотів продати археологічні знахідки, засудили на 3 роки

37-річний житель Полтави намагався продати колекцію скіфських наконечників до Російської Федерації. За це Октябрський райсуд обласного центру засудив чоловіка до 3 років позбавлення волі.

Суспільне запускає проєкт «НАШІ 30» - спогади українців про перші роки Незалежності. ВІДЕО

Суспільний мовник 19 квітня запускає документальний мультимедійний проєкт «НАШІ 30» до річниці Незалежності України.

Активісти на Прикарпатті рятують храм, де творив Пінзель

У місті Городенка на Прикарпатті активісти своїми силами рятують від руйнації храм Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, якому понад 250 років. Для цього створили «Проєкт 1743».