Журнал "Кіно" - часи, коли українські фільми знімалися масово і з прибутком

З середини 1920-тих років Всеукраїнське фотокіноуправління (ВУФКУ) настільки розвинуло кіновиробництво, що розпочало масовий експорт власної продукції за кордон. 

У 1924-1925 рр. українські стрічки складали 7% у касових надходженнях російських кінозалів, у 1927 — 39%, в 1928 — 20% від усієї радянської кінопродукції.

Наприкінці 1927 року керівник ВУФКУ О.Шуб прогнозував, що в найближчі роки Україна доведе кіновиробництво до ста фільмів на рік. Планувалося друкувати по 70 копій кожного фільму.

Українське кіно приносило чималі прибутки від продажу на Захід. 1926 року Україна стає другим після США кінопостачальником для Німеччини.

ВУФКУ прогнозувало: "Сто картин на рік, хоч би й не цілком використаних на закордонному ринкові, дадуть українській кінематографії кілька мільйонів валютою".

З 1925 року ВУФКУ почало випускати власний журнал "Кіно". Постійним автором і фактичним редактором журналу був Микола Бажан. Крім нього, на сторінках журналу регулярно висловлювались сценаристи, режисери, актори, адміністратори.

"Кіно" одержували паризька та лондонська бібліотеки, академічна читальня в Празі, кіночитальня в Берліні.

Детальніше про журнал читайте у розділі "Студії"