Обкладинки журналу "Всесвіт". Частина 1 - 1920-ті роки

Наступного тижня має вийти 1000-ий номер журналу "Всесвіт". З цієї нагоди редактор "Історичної Правди" Павло СОЛОДЬКО пішов у будівлю легендарного часопису на Грушевського і зняв копії деяких знакових сторінок в архіві редакції "Всесвіту".

В першій частині ІП представляє номери 1925-1927 років.

"Всесвіт" більше відомий як журнал перекладів з іноземної літератури. Але він розпочинався у січні 1925-го як "універсальний ілюстрований журнал" - те, що зараз називається "general interest magazine". Масове популярне видання, такий собі УСРРівський "Ньюсвік".

"Масове популярне" - не перебільшення. За кілька років наклад журналу сягнув 1,5 млн на рік. Для порівняння: найпопулярніший сучасний український журнал "Корреспондент" декларує 600 тисяч примірників щороку.

Натхненником "Всесвіту" став революціонер і письменник Василь Еллан-Блакитний. На той час він був редактором "Вістей ВУЦВК" (офіційного друкованого органу уряду Української Соціалістичної Радянської республіки). На початку передплата на "Всесвіт" приймалася якраз через рахунок "Вістей", тож без державного фінансування тут вочевидь не обійшлося.

Еллану допомагали літературний редактор Микола Хвильовий і художній редактор Олександр Довженко (останній тоді саме повернувся з Німеччини, де на урядову стипендію вчився живопису, і був газетним ілюстратором, ще тільки придивляючись до кінематографу).

30-річні пасіонарії намагалися робити яскравий продукт, залучивши до співпраці відомих авторів і фотографів з України і світу. Значну увагу приділяли ілюстраціям, новинам і перекладам з-за кордону. Крім журналістських матеріалів, публікувалися і проза та вірші - від Анрі Барбюса і Джона дос Пассоса до Івана Багряного й Остапа Вишні.

Двотижневик "Всесвіт" припинив своє існування у жовтні 1934 року. Всі, хто очолював його після смерті Еллана-Блакитного у грудні 1925-го, загинули або опинилися в таборах.

Журнал відродиться у липні 1958 року - вже як товстий місячник іноземної культури та літератури. Але про це читайте і дивіться у другій частині.

P.S. Днями на приміщення редакції "Всесвіту" була здійснена рейдерська атака, за якою нібито стоїть нардеп від Партії Регіонів.

Дивіться також:

Журнал "Кіно" - часи, коли українські фільми були прибутковими й масовими. ФОТО

Журналу "Перець" - 90 років. ФОТО

Мирослав Ірчан - січовий стрілець і радянський поет

П'ять Тичин. Як змінювався головний митець УРСР