"Ланцюг Єднання" у січні 1990 року. Родинні ФОТО

23 серпня 1989 року радянські республіки Балтії провели акцію до 50-річчя пакту Молотова-Ріббентропа. Таким чином вони нагадали собі і світові, що Литва, Латвія і Естонія були окуповані.

Участь у "балтійському шляху" взяло близько 2 млн людей, які вишикувалися у "живий ланцюг" від Талліна через Ригу до Литви, взявшись за руки на шляху в 600 км. Акція була видовищною, успішною та ефективною - пізніше ЮНЕСКО визнало її феноменом ненасильницького спротиву.

Вочевидь, саме успіх балтійців і надихнув Народний рух України за перебудову на спробу повторити живий ланцюг - вшанувавши Акт Возз'єднання УНР і ЗУНР у єдину державу 22 січня 1919 року. Ідея акції виникла у другій половині 1989-го, а її ініціатором вважається Секретаріат Руху на чолі з недавно померлим Михайлом Горинем.

1990: Михайло Горинь звітує про зроблене на ІІ-му з'їзді Руху. ВІДЕО

Амбітний задум викликав деякі сумніви. Ось як тодішній активіст київської організації НРУ Микола Жарких описує свої міркування щодо побудови живого ланцюга на трасі "Київ-Чоп" до кордону з Житомирською областю:

"Виходячи з необхідної густини розташування людей у живому ланцюжку (приблизно 1 людина на метр), для його організації потрібно вивести у поле понад 70 тисяч чоловік; за умови організації “пунктирного ланцюжка” (одна людина на 10 метрів) потрібно вивести десь 7200 осіб, що потребує близько 200 автобусів (при ціні оренди одного автобуса 70 карбованців на день [середня місячна зарплата тоді складала 200-230 крб - ІП] для цього потрібно 140 тис. крб)".

Однак автобуси знайшлися. Важко зараз сказати, хто допоміг в організації - існують конспірологічні чутки про активну допомогу влади тодішньої УРСР, але це питання потребує наукового дослідження.

Тим не менше, справа не тільки в автобусах. Вийшли люди, і їх вийшло чимало - від офіційних 450 тисяч до мільйона і більше. Багато де ланцюжок був "пунктирним", але він був. І не тільки трасою "Київ-Чоп". Це сталося в неділю, 21 січня 1990 року.

"Історична Правда" пропонує фото "Ланцюга Єднання", які надіслали наші читачі. Ці світлини наповнені не тільки політичним змістом. Вони показують нам повсякденне життя останніх років Української РСР - одяг, вулиці, машини. А головне - людей, сповнених надій на краще.

Дивіться також:

1990: мітингові пристрасті в Києві. Так закінчувалась УРСР. ВІДЕО

"Потрібен живий ланцюг "Львів-Луганськ". Інтерв'ю

Студентська революція на Майдані 1990 року. ФОТО

1989-1991: документальний фільм Буковського "Точка відліку". ВІДЕО

Референдум за незалежність 1 грудня. Агітація і бюлетені. ФОТО