Де живе пересічний українець. КАРТА

Центр мас етнічних українців за переписом 2001 року знаходився у Черкаської області. Центр мас етнічних росіян знаходився на кордоні Дніпропетровської та Запорізької областей. Центр мас усього населення у 2011 році - на півночі Кіровоградщини.

Мова піде про географічне місце проживання медіанного українця та росіянина за результатами перепису 2001 року.

Населення районів та міст взяте звідси, частка українців і росіян у населенні взята з книги Дністровський М. С. - Етногеографія України.

Отримані центри мас представлені у вигляді точок на карті частки українців у населенні. (У) і (Р) - центри мас українців і росіян за переписом 2001 р., (Н) - центр мас всього населення у 2011 р.

Центр мас означає, що на північ від цієї точки проживає така сама чисельність людей, як на південь. Аналогічно з заходом і сходом.

 Джерело: pollotenchegg.livejournal.com. У більшому розмірі тут

Центр мас етнічних українців за переписом 2001 року знаходився у північно-західній частині Черкаської області, приблизно на довготі східної частини Києва.

Центр мас етнічних росіян знаходився на кордоні Дніпропетровської та Запорізької областей, приблизно на довготі східної частини Запоріжжя.

Центр мас всього населення у 2011 р. - на півночі Кіровоградської області (Новомиргородський район). У 2001 р. трохи східніше, але думаю що все одно в межах позначки (Н).

Методологія та ж, що в розрахунках про центр населення України 2011 року.

Проводилась приблизна лінія по широті, рахувалась по районах (і частинах районів) чисельність населення з однієї сторони і порівнювалась із необхідною - половиною від чисельності на 01.01.2011, тобто з 22,89 млн.

Якщо з першого разу вимірювана половина не потрапляла на потрібну чисельність (а так і було), лінія широти переміщувалась у потрібному напрямку і додавалась чисельність населення районів, які лежали між цими двома лініями. І так до досягення 22,89 млн. Потім те саме з довготою.

Джерело: ЖЖ pollotenchegg

Інше за темами СТАТИСТИКАКАРТИ СОЦІОЛОГІЯ

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.