Страх – головний ворог

Роман Червінський написав мені листа з тюрми. Пише, що прочитав мою книжку "Світлий шлях: історія одного концтабору", яка справила на нього глибоке враження та "відчуття емоційного вибуху". Взагалі, ситуація сюрреалістична: легенда розвідки пише з в'язниці рецензію на книжку, в якій йдеться про воєнного злочинця, якого він допоміг ув'язнити та який сидить десь поруч, також у тюрмі. І не в останню чергу - завдяки розголосу, який справила та ж таки книжка.

 

Роман Червінський написав мені листа з тюрми.

Пише, що прочитав мою книжку "Світлий шлях: історія одного концтабору", яка справила на нього глибоке враження та "відчуття емоційного вибуху".

Взагалі, ситуація сюрреалістична: легенда розвідки пише з в'язниці рецензію на книжку, в якій йдеться про воєнного злочинця, якого він допоміг ув'язнити та який сидить десь поруч, також у тюрмі. І не в останню чергу - завдяки розголосу, який справила та ж таки книжка.

В будь-якому разі, це одна з найцінніших для мене рецензій на "Світлий шлях", що дає можливість зайвий раз нагадати про кейс Романа.

Станіслав Асєєв

Вітаю Стасе!

З першою нагодою повідомляю, що твоя книга "Світлий шлях: історія одного концтабору" справила на мене глибоке враження і відчуття емоційного вибуху. У книжці дуже чітко передана думка, що опис словами подій і думок які ти пережив – не передає глибини тих відчуттів та емоцій які були у тебе протягом майже 3-х років ув'язнення.

Найбільш яскраві моменти книги, які мені сподобались (або точніше сказати я частково усвідомлюю твої почуття, маючи набагато безпечніший досвід) описи періодичної втрати віри в будь-який логічний, передбачуваний перебіг життєвих подій у такому місці як "ізоляція", через втрату розуміння що принесе наступна хвилина життя, наступна година, день, місяць, рік... Такий стан спричиняється відсутністю будь-яких загальноприйнятих сенсів у поведінці людей та моральних, етичних, релігійних, людських цінностей та кордонів, що спричиняє відчуття нескінченного страждання як в часовому так і в емоціному, фізичному вимірах.

Такий стан у свою чергу, породжує страх – головний ворог у зоні, концтаборі, тюрмі. Проте страх лікується вірою в те, що все скінчиться (у книжці гарно підмічені символи віри досвічених зеків, це: павук, падаюча ложка ін.) або через знання про обмін тебе, чіткі строки утримання в зоні, тобто люди живуть завдяки вірі і меті.

Більш дієвим способом подолання страху є, гарно тобою описаний – "стрибок у бік смерті і зупинка за крок до неї" - те, що не залежить від твоїх катів або переслідувачів. Такий "стрибок" не просто позбавляє страху, а і дає відчуття свободи, ті ж відчуття на війні надає готовність (усвідомлення) загинути кожної хвилини – також прибирають страх.

Головна думка, і я вважаю дуже точна і глибока – з цим потрібно начитись жити щоб побороти депресію, страх, відсутність свободи, тому що все це у наших думках. Світ описаний в твоїй книзі чітко дав зрозуміти, що це реальність в якій живе наш ворог – росія, саме з цим ми боремося.

Вірю, що твої зусилля відкриють очі тим, хто шукає правди, а також закладають фундамент усвідомленості різниці в цінностях європейських та тоталітарних режимів, для нашого суспільства це необхідно на даний час.

Щиро дякую, Стасе, за підтримку яку ти надаєш мені, для мене це підтвердження того, що я теж на вірному шляху і поруч є люди з подібними поглядами – що надає мені невичерпної віри, а ти знаєш як це важливо.

Подумки поруч з тобою!

Дмитро Крапивенко: Алла Пушкарчук - Рута, яку не вберегли

Загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці.

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.

Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.