Пластуна і члена Центральної Ради Юліяна Охримовича розстріляли у Мелітополі

Колись ПЛАСТ-станиця Мелітополь обов'язково створить курінь імені Юліяна Охримовича. Пластуна і члена Центральної Ради, якого московські зайди замордували, за одною з версій - у Мелітополі у 1921 році. Віднайдення його мелітопольської посвідки лиш підтверджує це припущення.

 

Колись ПЛАСТ - станиця Мелітополь обов'язково створить курінь імені Юліяна Охримовича. Пластуна і члена Центральної Ради, якого московські зайди замордували - за одною з версій - у Мелітополі у 1921 році. Руслана Марценюк відшукала посвідку цього легендарного вихованця Пласту, перших з гуртків Чмоли у Львові.

Юліян був одним з ключових організаторів українського студентського руху - редактором часопису "Шляхи". Особистий приятель Івана Франка. Досі в Домі Франка у Львові, у спальні, є світлина із студентського зїзду, де Юліян поруч із найвизначнішими нашими студентськими діячами. А в центрі - Іван Франко.

Ще до початку Першої світової війни Юліян Охримович нелегально переселився у Київ, де розгорав український рух. Саме він із пластунами-побратимами підняв вперше в нашій столиці синьо-жовтий прапор. Під час 100-літнього ювілею Шевченка. Тоді було масове студентське святкування забороненого царатом ювілею. Студенти різних національностей вийшли на вулиці Києва вшанувати Кобзаря. Вважається, що це була перша українська демонстрація в місті.

Багато побитих, сотні затриманих. А в тюрмі, на питання поліцейських для анкети: "національность", студенти - незалежно від походження - гордо відповідали: "українець". Особливо поліцаїв дивували такі відповіді з боку студентів-гурзинів, які навчались в Києві.

Юліян Охримович був одним із редакторів легендарного українського есерівського часопису "Боротьба". Був секретарем центрального комітету цієї партії. Від центрального комітету українських студентських організацій, став членом Центральної Ради. Юліян був одним із тих, хто оргнізовували Студентський курінь Січових Стрільців - перша сотня якого поїхала під Крути.

У 1918 році Юліян Охримович написав та видав на той час найкращу із узагальнюючих праць про українську політичну історію: "Нарис розвитку української національно-політичної думки в ХІХ ст.". А після московської окупації України залишився працювати для української справи.

Легально працював в у видавництві "Рух". Нелегально - продовжував підпільну українську працю. Очевидно, що як і багато галичан був пов'язаний із нелегальною УВО.

У 1921 році Юліана "взяли" чекісти за співпарцю з Центральним українським повстанчим комітетом (створення нелегальної організації під назвою "Курінь" - як виявила Руслана). За однією із версій заарештований у Мелітополі. І віднайдення його мелітопольської посвідки лиш підтверджує це припущення. Що він дійсно працював у той час на сильно русифікованому півдні. Юліана розстріляли, але менш як за 10 років його племінник-пластун - Степан створить Загін "Червоної Калини" (виховав Бандеру), очолить старше пластунство і стане одним із творців ОУН.

Наталя Дзюбенко-Мейс: Тільки пам'ять може зупинити безумство воєн і ненависті. Пам'яті Джеймса Мейса

3 травня виповнюється двадцять років з часу відходу у вічність американського дослідника історії України, виконавчого директора американської конгресової комісії по вивченню Великого Голоду 1932-33 років в Україні, професора Джеймса Мейса. Тема Голодомору ламала і мучила його. Ця тема випалила йому душу й призвела до трагічного кінця.

Дарця Веретюк : Національне Військове Меморіальне Кладовище. Як уніфікувати пам'ятні знаки?

Військові меморіальні комплекси - це не про нагромадження окремих пам'ятників і безпросвітну скорботу. Увесь комплекс є великим пам'ятником на знак шани і поваги до свідомого зрілого рішення чоловіків і жінок стати на захист країни і її територіальної цілісності. Це про їх подвиг, безвідносно віку, кольору шкіри, зросту, довжини волосся, релігійних вподобань, статків, професій та інших розрізнюючих ознак. Бо була одна на всіх ознака, котра всіх об'єднала — ідея свободи та незалежності.

Дмитро Крапивенко: Алла Пушкарчук - Рута, яку не вберегли

Загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці.

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.