17 січня в історії

730 - початок іконоборства: на сіленції, раді сенаторів і вищого духовенства в Константинополі, візантійський імператор Лев III Ісавр оголосив поклоніння іконам злочином

1377 - папський престол повернувся в Рим.
Ознаменувалося це урочистим в'їздом у місто Папи Григорія XI, який залишив Авіньйон у вересні попереднього року (в Авіньйоні папи вимушено перебували впродовж 68 років)

1475 - у битві біля міста Васлуй 40-тисячне військо молдавського господаря Стефана III розгромило 120-тисячну турецьку армію

1562 - набрав чинності Сен-Жерменський едикт, яким були офіційно визнані права гугенотів на території Франції

1600 - народився Педро Кальдерон, визначний іспанський драматург і поет

1605 - уперше опублікований роман Мігеля Сервантеса "Дон Кіхот"

1773 - британський корабель "Resolution" під командуванням Джеймса Кука став першим судном, яке перетнуло Південне полярне коло

1706 - народився Бенджамін Франклін, визначний американський громадський і політичний діяч, учений, журналіст, винахідник; один із лідерів війни за незалежність США.
Він єдиний із батьків-засновників, який скріпив своїм підписом усі три найважливіші історичні документи, що лежать в основі утворення Сполучених Штатів як незалежної держави: Декларацію незалежності США, Конституцію США та Версальський мирний договір 1783 р., що формально завершив війну за незалежність тринадцяти британських колоній у Північній Америці. Один з авторів американської Конституції (1787 р.)

Бенджамін Франклін, політик, економіст, журналіст та електрик

1732 - народився Станіслав II Август Понятовський, граф, останній польський король і великий князь литовський (1764-1795)

1822 - у Мітаві (сучасна Єлгава) вийшла перша газета латиською мовою "Латвіешу авізес" ("Латиська газета")

1860 - народився Дуглас Гайд, перший президент суверенної Ірландії (1937-1945)

1861 - американець Томас Креппер запатентував біде

1893 - група американців на Гаваях, очолювана плантатором Сенфордом Доулом, скинула уряд королеви Ліліуокалані, аби встановити республіку.

У 1900 р. Гаваї стали територією США, а в 1959 р. отримали статус штату

1899 - народився Аль (Альфонс) Капоне, американський гангстер італійського походження, глава однієї з великих чиказьких банд

1907 - народився Григорій Китастий, український бандурист, композитор, диригент, громадський діяч на еміграції

Президент Ющенко у 2008 р. присвоїв покійному діаспорянину Китастому звання Героя України

1912 - британський мандрівник Роберт Скотт досягнув Південного полюса - через місяць після того, як там побувала експедиція норвезького дослідника Руаля Амундсена.
На зворотному шляху Скотт загинув, зовсім трохи не дійшовши до основного табору

1917 - США придбали в Данії за 25 млн. доларів Віргінські острови

1920 - голова Директорії УНР Симон Петлюра направив ноту до Вищої ради союзних і Сполучених держав у Парижі про допомогу Україні

1921 - у Відні створено Український вільний університет, який восени того ж року був переведений у Прагу

1945 - в Угорщині безслідно зник шведський дипломат Рауль Валленберг, який врятував від нацистів десятки тисяч євреїв (імовірно, він був заарештований радянськими військами)

1966 - американський стратегічний бомбардувальник B-52 під час дозаправки в повітрі зіткнувся над Іспанією з літаком-заправником. В результаті катастрофи загинуло сім осіб, а бомбардувальник втратив чотири водневі бомби. Дві з них при ударі об землю розпалися, одна не постраждала, а четверта упала в море.

У результаті американці вивезли з Іспанії півтори тисячі тонн заражених землі і помідорів, а пошуки четвертої бомби затяглися до квітня. Був великий міжнародний скандал з протестами проти розміщення на території Іспанії американських баз

1991 - Гаральд V став королем Норвегії після смерті свого батька, Улафа V

1991 - багатонаціональні сили, дислоковані в зоні Перської затоки, із масованих бомбардувань почали операцію "Буря в пустелі" - війну проти Іраку, який перед тим окупував Кувейт

1992 - група "Queen" випустила знаменитий сингл "The Show Must Go On"

2001 - компанія "Monsanto" оголосила про початок польових випробувань першого на планеті генетично модифікованого сорту пшениці

2010 - перший тур виборів президента України.

Переможці - Віктор Янукович (35,32%) і Юлія Тимошенко (25,05%), які вийшли до другого туру.
Менше голосів набрали Сергій Тігіпко (несподіванка виборів - 13,06%), Арсеній Яценюк (6,96%), Віктор Ющенко (антирекорд для чинних президентів - 5,45%), Петро Симоненко (3,55%), Володимир Литвин (2,35%), Олег Тягнибок (1,43%), Анатолій Гриценко (1,20%) та ін. Проти всіх - 2,20%. Явка - 69,15%.
Ці вибори одностайно були визнані взірцем дотримання демократичних норм

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.