19 січня в історії

1405 - під час походу на Китай у м. Отрарі помер Тимур (Тамерлан), визначний середньоазіатський державний діяч і політик, славнозвісний полководець, жорстокий завойовник, засновник династії Тимуридів, емір у 1370-1405 рр. (один із варіантів дати смерті)

1419 - у ході Сторічної війни між Англією та Францією англійський король Генріх V оточив французьке місто Руан, що підсумувало завоювання Нормандії

1728 - у період временщиків російський імператорський двір переїхав із Санкт-Петербурга в Москву, де планувалося коронувати юного імператора Петра II.
Але інтриги князів Долгоруких, які зуміли скинути всесильного фаворита Меншикова, зазнали невдачі, бо вони не зуміли вберегти Петра II від застуди, яка перейшла у віспу. У результаті на престол зійшла Анна Іоаннівна, а двір через чотири роки знову повернувся в Петербург

1736 - народився Джеймс Уатт, визначний шотландський винахідник, механік, творець універсальної парової машини подвійної дії.
Його ім'ям названа одиниця потужності - ват

1807 - народився Роберт Лі, американський генерал часів Громадянської війни, головнокомандувач армії Конфедерації (Півдня)

1809 - народився Едгар Аллан По, американський письменник, поет, один із найбільш значних представників американського романтизму. Вважається творцем детективно-фантастичного жанру в літературі

Едгар По

1839 - народився Поль Сезанн, французький художник-постімпресіоніст

1865 - народився Валентин Сєров, російський живописець і графік, майстер портрету

1887 - народився Андрій Шкуро, український кубанський козак, командувач Кубанського козацького війська Кубанської народної республіки, генерал-лейтенант Кубанської армії, голова резерву козачих кубанських військ вермахту

Андрій Шкуро (початково - Шкура)

1912 - народився Ярослав Стецько, український політичний діяч, голова Організації українських націоналістів у 1968-1986 рр., президент Антибільшовицького блоку народів у 1946-1986 рр.
30 червня 1941 р. проголосив у Львові Акт проголошення Української Держави й був обраний прем'єром Українського Державного правління (у віці 29 років).
За відмову на ультимативну вимогу Гітлера відкликати Акт відновлення Української Держави Стецька заарештували і запроторили до концтабору Заксенхаузен, де він перебував до вересня 1944 р. Після звільнення, утікши з-під нагляду гестапо, Ярослав Стецько в дорозі до американської окупаційної зони був тяжко поранений

Ярослав Стецько

1915 - американець Джордж Клод отримав патент на рекламне оголошення, оформлене неоновими лампами

1915 - німецькі дирижаблі здійснили перший бойовий наліт на Англію

1918 - постановою ВЦВК Радянської Росії розпущено Установчі збори, які проіснували менше доби.
Матрос Анатолій Железняков, начальник варти Таврійського палацу в Петрограді, запропонував контрреволюційним депутатам Установчих зборів залишити палац: "Караул устал"

1920 - Сенат Сполучених Штатів проголосував проти вступу до Ліги Націй

1942 - Друга світова війна: японські сили вторглися в Бірму

1945 - радянські війська взяли Лодзь та Краків.
Прокомуністичні партії Польщі звернулися до народу із закликом не підкорятися постановам польського уряду в Лондоні. Натомість командувач польської підпільної Армії Крайової Леопольд Окулицький своїм наказом розпустив її

1946 - створено Союз українців у Великій Британії

1955 - надійшли у продаж перші комплекти гри "Скраббл" (в українському варіанті - "Ерудит")

Поле однієї з найпопулярніших у світі настільних ігор,
що базується на принципі кросворду

1955 - президент США Ейзенхауер дозволив уперше показати по телебаченню (а також у кіножурналах новин) відзняту прес-конференцію.
33-хвилинна зустріч була скорочена до 28 з половиною хвилин, щоб задовольнити вимоги телевізійників

1962 - СРСР звинуватив Ізраїль у використанні синагог для шпигунської діяльності

1963 - "Бітлз" уперше з'явилися на британському телебаченні в передачі "Thank You Lucky Stars". Вони виконали пісню "Please Please Me"

1966 - Індіра Ганді стала третім прем'єр-міністром Індії

1990 - після вірменських погромів у Баку й загибелі кількох десятків вірмен Верховна Рада СРСР ухвалила рішення про введення в столиці Азербайджану надзвичайного стану.
У ніч з 19 на 20 січня в Баку були введені війська. За офіційними даними, при цьому загинуло 125 осіб (датою вбивств вважають 20 січня)

1992 - 99% учасників референдуму в Південній Осетії проголосували за відокремлення від Грузії

1992 - у Києві почалася кампанія складення повторної присяги воїнами запасу на вірність Україні

1993 - Ізраїль погодився вважати Організацію визволення Палестини легальною некримінальною організацією

1995 - російські війська захопили президентську резиденцію Джохара Дудаєва в Грозному і вивісили над нею російський прапор

2001 - Білл Клінтон скасував введені в 1999 році економічні санкції проти Югославії, після чого звернувся до американського народу з короткою прощальною промовою

2001 - Юлія Тимошенко звільнена з посади віце-прем'єр-міністра України у зв'язку з притягненням її до кримінальної відповідальності

2001 - у Бельгії дозволено вживання і зберігання марихуани

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.