2 січня в історії

1492 - Реконкіста: іспанці-християни захопили останній оплот арабів в Іспанії - Гранаду

1635 - король Людовік ХІІІ пожалував патент на створення Французької академії. Сам орган, що відає питаннями мови й літератури, був створений кардиналом Ришельє наприкінці січня

1757 - британські війська захопили Калькутту (Індія)

1769 - перше засідання лондонської Королівської Академії мистецтв.
Першим президентом Академії був художник Джошуа Рейнольдс (із 1768 до 1792 рр.)

1788 - Джорджія стала четвертим штатом, який ратифікував конституцію США

1795 - біля острова Тексель французькі війська захопили скутий кригою флот Голландії, після чого король Голландії Вільгельм V змушений був утекти з країни

1796 - у Росії скасована стаття 15 Жалуваної грамоти, що забороняла тілесні покарання дворян

1807 - Наполеон вступив до Варшави

1839 - Луї Дагер провів першу фотозйомку Місяця

1841 - народився Тадей Рильський, український громадський і культурний діяч, педагог, літератор, публіцист, фольклорист та етнограф шляхетського польського походження (з Житомирщини).
Батько поета Максима Рильського

1873 - народилася Тереза з Лізьє (в миру - Мартен), французька церковна діячка, кармелітська черниця, католицька свята. Одна з трьох жінок, удостоєних титулу "Учитель церкви"

1896 - народився Дзиґа Вертов (Давид, згодом - Денис Кауфман), український і радянський кінорежисер єврейського походження, уродженець польського Білостока. Один із засновників і теоретиків документального кіно.

Найвідоміший фільм - "Людина з кіноапаратом" (див. відео)

1905 - закінчення оборони Порт-Артура (нині китайський Люйшунь) у ході російсько-японської війни: генерал Стессель здав місто японцям, у бухті Порт-Артура затоплено броненосець "Севастополь"

Російський плакат початку російсько-японської війни, 1904 р.

1919 - польські жандарми розстріляли членів місії радянського Червоного Хреста на чолі з більшовиком Броніславом Весоловським. Місія, що прибула до Варшави, мала намір вести переговори про обмін військовополоненими

1920 - народився Айзек (Ісаак) Азімов, американський письменник єврейського походження, біохімік, один із найвідоміших фантастів світу, популяризатор науки (уродженець Смоленської губернії в Росії)

1933 - останні американські війська залишили Нікарагуа

1938 - розстріляні поет Василь Бобинський, композитор Михайло Коссак та низка інших українських жертв НКВС

1942 - японські війська зайняли Манілу (Філіппіни)

1943 - почався відступ німецьких військ на Кавказі

1944 - перше бойове застосування гелікоптерів: три машини конструктора Сікорського взяли участь у супроводі британського атлантичного конвою

1955 - убивство президента Панами Хосе Антоніо Ремона

1956 - у ФРН створені перші після ІІ Світової війни загони регулярної армії - бундесверу

1991 - підрозділи радянської армії зайняли низку адміністративних будівель у Вільнюсі

1992 - у Росії почалися економічної реформи й лібералізація цін.

Шокова терапія проявилася у стрімкому зростанні цін і падінні курсу рубля

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.