3 січня в історії

106 до н. е. - народився Марк Туллій Цицерон, римський оратор, філософ і політичний діяч

Бюст Цицерона

1431 - бургундський герцог продав за 10 000 франків Жанну Д'Арк, захоплену в полон внаслідок зради, єпископові Кошону, який діяв від імені англійського короля

Суд П'єра Кошона,
єпископа Бове. Малюнок
у давньому манускрипті

1521 - Папа Римський Лев Х піддав анафемі і відлучив від церкви Мартіна Лютера

1777 - у битві під Прінстоном американці під командуванням генерала Джорджа Вашингтона розбили британське військо

1825 - керуючий прядильним підприємством у Нью-Ланарку (Шотландія) Роберт Оуен купив 30 тисяч акрів землі в Індіані, щоб організувати там комуністичну колонію "Нова гармонія".
Спроба на практиці реалізувати утопічні соціалістичні ідеали завершилася крахом

1868 - на імператорській раді в Японії проголошено Маніфест про реставрацію імператорської влади.

Війська повсталих провінцій Сацума і Тесю захопили імператорський палац у Кіото, і лідери альянсу проголосили відновлення влади імператора - Реставрацію Мейдзі, яка поклала кінець 700-річному правлінню сьогунів

Імператор Мейдзі

1888 - у Вашингтоні власник фабрики з виробництва паперових цигаркових мундштуків Марвін Стоун отримав патент на соломинку для коктейлів (тоді соломинки виготовляли з паперу)

1892 - народився Джон Рональд Руел Толкін, англійський письменник, лінгвіст, філолог, класик жанру фентезі ("Володар перснів")

Джон Р. Р. Толкін - "бог" толкіністів

1895 - народився Борис Лятошинський, український композитор, диригент і педагог, один із основоположників модерного напрямку в українській музиці

1918 - Одеса проголосила себе "тимчасово вільним містом"

1919Українська Національна Рада ухвалила постанову про з'єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою в Києві

1921 - Туреччина уклала мир із Вірменією

1924 - через два роки після виявлення поховання єгипетського фараона Тутанхамона британська експедиція під керівництвом археолога Говарда Картера знайшла головний скарб гробниці: кам'яний саркофаг фараона.
Коли в лютому саркофаг відкрили, всередині виявилася золота труна з мумією Тутанхамона

1925 - Беніто Муссоліні оголосив себе диктатором Італії

1957 - компанія "Гамільтон" виробила перші у світі електронні наручні годинники

Той самий годинник марки Hamilton

1959 - Аляска стала 49-м штатом США

1958 - острівні володіння Британії у Карибському морі об'єднані у Вест-Індську Федерацію.
До неї увійшли Антигуа, Барбадос, Гренада, Домініка, Монтсеррат, Сент-Крістофер - Невіс - Ангілья, Сент-Люсія, Сент-Вінсент, Тринідад і Тобаго, Ямайка (до якої були приєднані як незалежні території Кайманові острови та острови Теркс і Кайкос).
Планувалося, що згодом ця спільнота отримає незалежність від Великої Британії як єдине ціле, але 31 травня 1962 р. вона розпалася через внутрішні конфлікти між членами федерації

1961 - США розірвали дипломатичні відносини з Кубою

1962 - Папа Римський відлучив від церкви Фіделя Кастро

1967 - у в'язниці за загадкових обставин помер Джек Рубі, вбивця Лі Освальда, звинуваченого раніше в убивстві президента Джона Кеннеді

1992 - Україна встановила дипломатичні відносини зі США.

Єгипет, Сінгапур, Непал, Малайзія визнали незалежність України

1993 - у Москві президенти Росії та США - Борис Єльцин і Джордж Буш - підписали договір про подальше скорочення стратегічних наступальних озброєнь (ОСО-2)

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.