6 квітня в історії

1199 - на війні у Франції загинув Річард Лев'яче Серце, англійський король

1320 - Аброатська декларація суверенітету Шотландії в ході боротьби за незалежність від Англії

1327 - у церкві святої Клари в Авіньйоні італійський поет Франческо Петрарка вперше зустрів Лауру, яку покохав із першого погляду

1483 - народився Рафаель Санті (Рафаелло Санті), видатний італійський художник і архітектор епохи Відродження (за іншими даними - 28 березня)

1580 - землетрус у Британії зруйнував деякі лондонські церкви, зокрема старий Собор святого Павла

1652 - на мис Доброї Надії прибула експедиція під керівництвом голландця Яна ван Рібека. Її метою було будівництво форту як тимчасового притулку для кораблів, що прямували до Індії (майбутнє місто Кейптаун)

1671 - народився Жан-Батіст Руссо, французький поет-сатирик, автор епіграм

Жан-Батіст Руссо

1748 - виявлено руїни Помпеї в Італії

1812 - народився Олександр Герцен, російський письменник ("Хто винен"), революціонер, філософ і публіцист.

1814 - після вступу до Парижа військ союзників - Росії, Пруссії, Австрії та Великої Британії - французький імператор Наполеон I зрікся престолу.
Союзники зберегли йому титул імператора, віддали у володіння острів Ельба у Середземному морі, гарантували щорічне забезпечення у 2 млн. франків та охорону з 400 добровольців.
У Франції відновлено династію Бурбонів

1818 - у Парижі барон Карл де Дрез продемонстрував перший двоколісний засіб пересування (прообраз сучасного велосипеда).
Конструкція була дерев'яною, а їздець пересувався, відштовхуючись від землі ногами

1830 - американець Джозеф Сміт у Ла-Файєтті (штат Нью-Йорк) заснував церкву мормонів - Церкву Ісуса Христа святих останніх днів

1836 - народився Микола Скліфосовський, російський хірург, уродженець Дубоссар Херсонської губернії.
Директор Імператорського клінічного інституту великої княгині Олени Павлівни в Санкт-Петербурзі, автор праць із воєнно-польової хірургії черевної порожнини.
Як військово-польовий хірург один із перших запровадив у Російській імперії асептику та антисептику

1890 - народився Антон Фоккер, голландський авіаконструктор і авіапромисловець

1892 - народився Дональд Дуглас, американський авіапромисловець та конструктор

1893 - у Солт-Лейк-Сіті освячено найбільший у світі мормонський храм (23 505 кв. м)

1896 - в Афінах почалися І Олімпійські ігри сучасності, які зібрали атлетів із 14 країн.
Ці Ігри сильно відрізнялися від сучасних - не було багатьох уже звичних церемоніалів, зокрема таких як Олімпійський вогонь, Олімпійска клятва, парад країн-учасниць, вручення золотих медалей. Організатори не стежили за національностями спортсменів і за медальним заліком, тому відомості, що дійшли до нас із приводу громадянства учасників, можуть бути не зовсім точними.
На церемонії в Афінах виступив із короткою промовою король Греції Георг І, започаткувавши таку традицію для наступних Олімпіад.

Церемонія відкриття відроджених Олімпійських ігор зібрала в Афінах 80 тисяч глядачів.
Дату обрали не випадково - цього дня великодній понеділок збігся в усіх християн,
а Греція відзначала День незалежності 


Першим олімпійським чемпіоном цього дня став американський стрибун потрійним Джеймс Коннолі (результат 13,71 м).
Уважається, що загальний залік І Олімпіади виграли спортсмени США - 20 "умовних нагород" (11 "золотих", 7 "срібних", 2 "бронзові"), при цьому в команди Греції - 46 призових місць (10-17-19), у німців - 13 (6-5-2)

1908 - народився Вано Мураделі, радянський грузинський композитор

1909 - американський дослідник Роберт Пірі із темношкірим слугою Меттью Хенсоном першими досягли Північного полюсу

Першість у "битві за полюс" із Пірі виборював його співвітчизник Кук.
Читайте про цю колізію тут

1909 - укладено Угоду між Росією й Туреччиною про незалежність Болгарії

1917 - вступ США у І Світову війну

1918 - частини Запорозької дивізії армії УНР вступили в Харків. Одночасно до міста ввійшли німецькі частини, які просувалися по лінії Конотоп-Суми-Люботин

1919 - Одесу зайняли червоні частини під командуванням отамана Никифора Григор'єва, який у лютому перейшов із табору УНР до більшовиків.
Залишаючи місто, інтервенти Антанти захопили 112 торговельних суден, навантажених різним майном.
За наказом командування Червоної армії бригада Григор'єва мала бути розгорнута у 6-ту Українську радянську дивізію та наступати на Румунію для допомоги комуністичному повстанню в Угорщині. Отаман відмовиться виконувати цей наказ

1919 - публікація постанови народного комісаріату фінансів УСРР про обіг на території України "розрахункових знаків РСФРР" вартістю в 1, 2, 3 крб.
У Києві пройшов "День пролетарської культури", перше масове радянське свято

1920 - утворена Далекосхідна республіка зі столицею у Верхньоудинську (нині Улан-Уде) - прорадянська буферна держава між Росією і Японією, що існувала до листопада 1922 р.

1923 - у Москві відкрився театр Мосради

1924 - на виборах в Італії абсолютну перемогу здобули фашисти

1930 - постановою ЦВК СРСР засновано ордени Леніна і Червоного прапора

Орден Леніна, варіант 1930 р.

1941 - німецькі та італійські війська вторглися у Югославію й Грецію

1942 - в СРСР прийнято положення про Всеслов'янський комітет.
Комітет складався із президії та шести секцій: російської (О. Толстой), української (О. Корнійчук), білоруської (Я. Колас), польської (В. Василевська), чеської (З. Неєдли), південнослов'янської (Б. Масларич), бюро обслуговування слов'янської преси.
Комітет був створений "для координації зв'язків з антифашистським національно-визвольним рухом Опору в слов'янських країнах, із зарубіжними прогресивними слов'янськими організаціями, громадськими діячами, для збирання та розповсюдження матеріалів і документів про героїчну боротьбу слов'янських народів із фашистами"

1950 - секретною постановою Ради Міністрів СРСР спецпоселенці почали вважатися зісланими навічно

1965 - у США запущено перший комерційний супутник зв'язку "Early Bird" ("Рання пташка")

1973 - запуск американської автоматичної міжпланетної станції "Піонер-11" у бік планети Сатурн

1978 - заступник генсека ООН, Надзвичайний Повноважний посол СРСР при Об'єднаних Націях Аркадій Шевченко попросив політичного притулку у США

1981 - укази президії Верховної Ради УРСР про затвердження уточнених положень про Державний герб і Державний прапор УРСР

Герб УРСР

1984 - населення Кокосових островів проголосувало за повне приєднання до Австралії

1985 - американець Вільям Шредер став першою у світі людиною, виписаною з лікарні зі штучним серцем

1992 - міністри закордонних справ Росії, України, Румунії й Молдови ухвалили спільну декларацію про припинення вогню в Придністров'ї

1993 - постановою Кабміну заповідник "Хортиця" в Запоріжжі отримав статус національного

1994 - у Руанді урядовий літак збивають ракетою, гинуть усі 10 осіб на борту, в т.ч. й президенти Руанди та Бурунді, які щойно підписали мирний договір.
У здійсненні замаху підозрюють французьких найманців.
Теракт став підставою для початку масової різанини представників тутсі народністю хуту

1995 - Верховна Рада України ухвалила державний бюджет-1995 - через чотири з гаком місяці після початку року

1999 - візит президента Палестинської автономії Ясира Арафата до Києва. Палестинського лідера прийняв президент України Леонід Кучма

2004 - президент Литви Роландас Паксас став першим у Європі президентом, якого зняли з посади в результаті імпічменту

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.