4 червня в історії

1286 - Королівство Єрусалимське об'єднане під владою короля Кіпру Генріха II

1465 - турецькі війська захопили Афіни

1500 - Київ, згідно із Магдебурзьким правом, звільнений від усіх торгових мит

1634 - між Росією і Річчю Посполитою укладено Полянівський мир (на річці Полянівка у Смоленській області), що завершив російсько-польську війну 1632-1634 рр.
Польський король Владислав IV відмовився від претензій на російський престол

1716 - у Луїзіану (Північна Америка) вперше привезли африканських рабів

1783 - на ринковій площі у французькому місті Аннон відбулася перша публічна демонстрація повітряної кулі братів Жозефа-Мішеля і Жака-Етьєна Монгольф'є.
Куля діаметром 11 метрів, зроблена з полотна й паперу, піднялася на висоту 1830 м й пролетіла 1,6 км

1800 - у Вашингтоні завершено будівництво Білого дому, до нього в'їхали перші мешканці - президент США Джон Адамс із дружиною

1801 - народився Михайло Бестужев-Рюмін, російський військовий і громадський діяч, декабрист, підпоручик.
Член Південного товариства, який разом із Муравйовим-Апостолом очолив повстання Чернігівського полку

1878 - після укладення союзу турками й англійцями проти росіян Османська імперія передала Великій Британії управління островом Кіпр

1874 - у Львові відбулися перші загальні збори Товариства ім. Т. Г. Шевченка

1903 - народився Євген Мравінський, російський радянський диригент

1916 - Перша світова війна: початок Брусиловського прориву, великої наступальної операції російської армії, внаслідок якої австро-угорці та німці втратили майже 1,5 мільйона вояків убитими й пораненими, а росіяни зайняли Галичину й Буковину

1917 - заснування Ордена Британської імперії

1918 - щоб Німеччина визнала Литву незалежною, Литовська Таріба проголосила країну королівством, посадивши на трон герцога Вільгельма фон Ураха Вюртемберзького

1920 - у Версалі підписано Тріанонський договір про закінчення війни між Антантою й Угорщиною.
Угорщина позбулася Трансильванії, Хорватії і Словаччини - трьох чвертей своїх територій

1922 - вийшов перший щотижневий ілюстрований сатиричний додаток до газети "Рабочий" (пізніше - "Рабочая газета"). Із 13-го номера журнал отримав свою нинішню назву - "Крокодил"

1923 - прийняв перших в'язнів Соловецький табір окремого призначення (СЛОН)

1925 - засновано автомобільний концерн "Крайслер"

1930 - народився Віктор Тихонов, видатний радянський хокейний тренер

1940 - відкриття стадіону "Динамо" в Москві.
У першому футбольному матчі на полі нового стадіону зустрілися команди московського й київського "Динамо". З рахунком 8:5 перемогли москвичі (рекорд результативності для чемпіонатів СРСР)

1940 - завершення операції "Динамо" - евакуації британських, французьких і бельгійських військ із французької міста Дюнкерка в ході ІІ Світової війни

1941 - у Нідерландах помер Вільгельм II Гогенцоллерн, останній імператор Німеччини,  король Пруссії у 1888-1918 р., який розв'язав І Світову війну

1944 - американські війська увійшли до Рима

1952 - народився Броніслав Коморовський, президент Польщі з 2010 р.

Броніслав Коморовський

1956 - Держдепартамент США опублікував "секретну" доповідь Микити Хрущова на XX з'їзді КПРС; зміст доповіді в той самий день прозвучав у передачах радіо "Вільна Європа"

1962 - на екрани СРСР вийшло перше число сатиричного кіножурналу "Фітіль"; головний редактор - Сергій Михалков

1968 - замах на претендента на балотування в президенти США від Демократичної партії Роберта Кеннеді, брата Джона Кеннеді.
У Роберта Кеннеді стріляли відразу після того, як він проголосив промову з приводу перемоги на попередніх виборах у штаті Каліфорнія в буфеті лос-анджелеського готелю "Амбассадор".
Від отриманого вогнепального поранення кандидат помре через два дні

1972 - поет Йосип Бродський емігрував з СРСР.
У листі на ім'я Брежнєва він написав: "Мені прикро їхати із Росії. Вірю, що повернуся. Поети завжди повертаються - у плоті чи папері"

1975 - "Роллінг стоунз" стали першою західною рок-групою, яка одержала гонорар за випуск своїх пісень у СРСР

1977 - опубліковано проект Конституції СРСР для всенародного обговорення

1977 - надійшов у продаж "Apple II" - перший персональний комп'ютер

Оригінальний "Apple II"

1988 - вибух на станції Арзамас Горьковської залізниці під час підходу вантажного поїзда (недотримання правил перевезення вибухових речовин - гексогену).
Загинула 91 особа, зокрема 17 дітей, сотні поранених

1989 - під Уфою (Башкирія, СРСР) через витікання газу з магістрального продуктопроводу стався вибух газової хмари під час проходження зустрічних пасажирських поїздів "Новосибірськ - Адлер" і "Адлер - Новосибірськ".
У вогні загинуло 575 людей, 623 отримали важкі поранення. Це найбільша залізнична катастрофа часів СРСР

1989 - придушення виступу китайських студентів, які вимагали демократизації, на площі Тяньаньмень у Пекіні.
Наслідком застосування танків стали сотні, а, можливо, й тисячі загиблих

1990 - першого секретаря ЦК КПУ Володимира Івашка обрали головою Верховної Ради України ХІІ (тепер - І демократичного) скликання

1991 - Верховна Рада УРСР ухвалила закон "Про арбітражний суд"

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Останнє інтерв'ю мисткині Людмили Симикіної

Через мою майстерню пройшли всі дисиденти. Всім шилась свита. Я знала всі біографії. Я їх втішала, жаліла. Я знімала ту напругу психічного тиску, одягали новий одяг, знімали той, що вони мали, і вони відважно носили це. Я мріяла про іншу державу, про інший устрій. А одяг шився для цієї мрії. Ось сутність моя була в 1960-ті роки.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.