10 серпня в історії

843 - за Верденським договором імперія Карла Великого поділена між трьома його синами

955 - у битві на річці Лех біля містечка Лехфельд (нині Аугсбург) німецький король Оттон I Великий розгромив значно більші сили кочівників-угорців, які вторглися в Центральну Європу. Оттон зупинив тим самим загрозу християнству з боку варварів

1500 - португальський мореплавець Діого Діаш відкрив острів Мадагаскар

1539 - король Франції Франциск I (Франсуа І) запровадив у країні державну мову: він наказав складати всі офіційні документи не на латині, а французькою мовою

1557 - іспанська армія короля Філіпа II розбила французів у битві біля Сент-Кантена.
Це відбулося в день св. Лоренсо, і Філіп II вирішив спорудити монастир на честь святого. Новий палацовий комплекс повинен був уособлювати силу іспанської монархії та іспанської зброї, нагадуючи про перемогу іспанців прі Сан-Кантені.
Через 21 рік під Мадридом біля підніжжя гір Сьєрра-де-Гвадаррама постав Ескоріал - величний онастир, палац і резиденція королів Іспанії

1675 - король Англії Карл II заклав перший камінь Королівської обсерваторії в Гринвічі

1705 - в Астрахані почався стрілецький бунт проти реформ Петра I.
Стрільці вбили астраханського воєводу Ржевського з дітьми й перебили близько 300 чиновників

1737 - народився Антон Лосенко, український і російський художник, уродженець Глухова

1792 - Французька революція: кривавий штурм палацу Тюїльрі 20-тисячним натовпом повстанців-санкюлотів, падіння монархії (законодавчі збори зупинили повноваження короля Людовіка XVI).
Виникла нова повстанська адміністрація на чолі з
Петьйоном і Дантоном

Штурм палацу Тюїльрі. Художник Жак Берто

1809 - Еквадор оголосив про незалежність від Іспанії.
Реально незалежність була отримана лише у 1822 р.

1821 - Міссурі став 24-м штатом США

1833 - засновано місто Чикаго (тоді це було селище під назвою Уїнді-Сіті)

1845 - народився Абай Кунанбаєв, казахський поет-просвітитель, основоположник казахської класичної літератури, громадський діяч

1874 - народився Герберт Гувер, американський державний і громадський діяч, член Республіканської партії; 31-й президент США (1929-1933 рр.)

1889 - англієць Ден Райлендс запатентував пляшку, яка закривається корком із гвинтовою нарізкою

1895 - народився Михайло Зощенко, російський радянський письменник-сатирик

1896 - народилася Мілена Єсенська, чеська журналістка, громадська діячка, любов Франца Кафки.
Загинула в фашистському жіночому концтаборі Равенсбрюк

Мілена Єсенська

1911 - у Великій Британії ухвалено акт про парламент, який позбавив палату лордів права абсолютного вето

1912 - народився Жоржі Амаду, бразильський письменник і політичний діяч (був членом парламенту від комуністичної партії).
Лауреат Міжнародної Ленінської премії 1951 р.
Автор книги "Капітани піску", що стала основою фільму "Генерали піщаних кар'єрів"

1913 - Друга балканська війна закінчилася підписанням Бухарестського мирного договору між Болгарією, Румунією, Сербією, Чорногорією і Грецією

1918 - у Києві біля Лук'янівської в'язниці прилюдно повісили есера Бориса Донського - вбивцю генерала Германа фон Ейхгорна, керівника всіх німецьких військ в Україні.
Вирок був винесений німецьким військово-польовим судом і затверджений відповідною вищою владою України

1918 - в Одесі відбулося об'єднання організацій українських есерів, соціал-демократів та самостійників в Український національний союз.
УНС розгортав частково легально - через посередництво культосвітніх установ, частково таємно роботу з підготовки повстання в Україні з метою повалення влади гетьмана та його уряду "за прагнення їх до російської орієнтації"

1941 - радянські війська залишили з боями районні центри Іванівка й Березівка Одеської області

1943 - радянські війська зайняли районний центр Харківської області Печеніги

1944 - американські війська розбили останні японські сили на острові Гуам у Західній Океанії

1949 - Національне військове відомство США перейменоване в Міністерство оборони

1976 - у США припинено випуск 2-доларових банкнот

1983 - у Гельсінкі відкрився перший чемпіонат світу з легкої атлетики.
Одним із його героїв став дебютант радянської збірної, український стрибун із жердиною Сергій Бубка

1992 - президент Росії Борис Єльцин підписав указ про створення нового роду військ - Військово-космічних сил Росії

1995 - українська легкоатлетка Інесса Кравець встановила в Гетеборзі досі чинний світовий рекорд у потрійному стрибку - 15 м 50 см

1997 - український стрибун із жердиною Сергій Бубка вшосте поспіль став чемпіоном світу (досі більше нікому не вдавалося поставити такий рекорд)

2003 - перше весілля, зігране у космосі.
Наречений - 41-річний російський космонавт українського походження Юрій Маленченко (уродженець Світловодська на Кіровоградщині) - перебував на борту Міжнародної космічної станції; наречена - американка російського походження 26-річна Катерина Дмитрієва - в Центрі управління польотами в Х'юстоні.
Шлюб зареєстровано органами юстиції штату Техас, попри неприйняття Росавіакосмосу.
Через рік молодята обвінчалися в церкві

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".