11 серпня в історії

991 - данці під проводом Олафа Трігвасона й Гутмунда, котрі вторглися на Британські острови, розгромили англосаксів у битві біля Молдоні. У бої загинув ватажок англосаксів Брітнот

1340 - народився Феофан Грек, візантійський живописець, який працював у Візантії й на Русі.
Разом з Андрієм Рубльовим і Прохором з Городця розписав старий Благовіщенський собор у московському Кремлі; йому також належать фрески церкви Спаса в Новгороді, чимало ікон (дата народження гадана)

1378 - російське військо князя Дмитрія Івановича (пізніше - Донського) вперше розбило золотоординців у битві на річці Вожі (права притока Оки, неподалік Рязані)

1773 - Омелян Пугачов, що називав себе імператором Петром III, видав маніфест, у якому закликав "лиходіїв-дворян - розорителів селян - ловити, страчувати і вішати".

1863 - Франція встановила протекторат над Камбоджею

1877 - американський астроном Асаф Голл відкрив супутники Марса - Фобос і Деймос

1882 - народився Родольфо Граціані, італійський воєначальник, маршал Італії (з 1936 р., після переможного завершення Абіссінської кампанії), маркіз, державний діяч фашистського періоду

1892 - народився Владислав Андерс, генерал польської армії.
У 1941-1943 рр. сформував в СРСР із колишніх ув'язнених ГУЛАГу, військовополонених та інтернованих громадян Польщі так звану армію Андерса; у 1943-1946 рр. - корпус у складі британських збройних сил

1906 - у Великій Британії Юджин Ласт запатентував звукове кіно

1919 - для спільних дій об'єднаних сил українських армій сформовано Штаб головного отамана (ШГО), який об'єднав штаб Дієвої армії та Начальну команду Галицької армії. Начальником штабу став генерал Микола Юнаків.
Після боїв із Червоною армією українські війська цього дня зайняли Вінницю; закінчилася військова операція із захопленяю Жмеринського залізничного вузла (було захоплено 23 паротяги, з яких три - з боєприпасами, багато залізничного майна)

1919 - у Німеччині прийнята конституція Веймарської республіки

1920 - президент уряду ЗУНР в екзилі Євген Петрушевич надіслав прем'єр-міністру Великої Британії Девіду Ллойду Джорджу ноту з вимогою визнання державної самостійності Галичини (ЗУНР))

1921 - опубліковано наказ Раднаркому комуністичної Росії про впровадження нової економічної політики (НЕП)

1922 - як слова гімну Німеччини затверджені перші строфи вірша "Дойчланд, Дойчланд юбер аллес" ("Німеччина понад усе"), написані у 1848 р. професором Августом фон Фаллерслебеном.
Музикою гімну стала мелодія, написана Йозефом Гайдном у 1797 р. як гімн Австрійської імперії

1929 - у Цюріху створено Агентство з відправки до Палестини євреїв

1933 - введення до ладу першої домни заводу "Азовсталь" у Маріуполі

1941 - представники німецького рехсміністерства у справах східних територій викликали на розмову Степана Бандеру, Ярослава Стецька, Ріхарда Ярого та Володимира Стахіва, поставивши їм ультиматум щодо негайного відкликання Акту відновлення Української Держави.
Через три дні оголосить міністру Альфреду Розенбергу офіційну відмову у виконанні ультиматуму

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районний центр Веселинове Миколаївської області

1943 - радянські війська зайняли районний центр Липці Харківської області

1944 - ухвалено постанову Ради народних комісарів УРСР про збір фольклору, створеного за час Вітчизняної війни, і проведення республіканської наради практиків - збирачів фольклору

1959 - у Москві відкрили міжнародний аеропорт "Шереметьєво"

1960 - французька колонія Чад здобула незалежність і стала Республікою Чад

1962 - перемігши команду "Знамя труда" (Орєхово-Зуєво) з рахунком 2:0, донецький "Шахтар" удруге поспіль став володарем Кубка СРСР з футболу.
За фіналом Кубка на трибунах Великої спортивної арени ім. Леніна в Москві стежили 102 (!) тисячі глядачів

1973 - в СРСР по телебаченню почали показ серіалу "Сімнадцять миттєвостей весни", поставленого Тетяною Ліозновою за повістю Юліана Семенова

1979 - у небі над Дніпродзержинськом (Дніпропетровська область) через помилку авіадиспетчера сталося зіткнення двох радянських пасажирських літаків Ту-134.
У результаті загинуло 173 людини, зокрема 17 футболістів футбольної команди "Пахтакор" (Ташкент), яка летіла з Узбекистану на матч до Мінська

Загиблі футболісти і пам'ятник на їх честь

1981 - надійшли в продаж перші комп'ютери IBM PC

1984 - президент США Рональд Рейган, перевіряючи мікрофон перед прес-конференцією, заявив на всю країну, не знаючи, що мікрофон увімкнули: "Дорогі американці, дуже радий повідомити вам, що я щойно підписав закон про оголошення Росії поза законом на віки вічні. Бомбардування почнеться за п'ять хвилин"

1989 - рішенням Верховного Суду УРСР "справу Спілки визволення України" закрито через відсутність складу злочину в діях засуджених. Усіх засуджених реабілітовано

1997 - в Одесі на замовлення розстріляли головного редактора газети "Вечірня Одеса" Бориса Дерев'янка.
Злочин не розкрито, гаданий убився повісився в СІЗО

2003 - НАТО прийняло командування міжнародними миротворчими силами в Афганістані

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.