15 жовтня в історії

70 до н. е. - народився Публій Вергілій Марон, давньоримський поет, автор "Енеїди"

1552 - війська Івана Грозного остаточно підкорили Казанське ханство

1570 - засноване місто Пхеньян, нині - столиця Північної Кореї

1581 - у Парижі королева-мати Франції Катерина Медичі представила своїм гостям перший в історії публічний балет - "Комічний балет королеви"

1582 - Папа Григорій XIII запровадив григоріанський календар.
В Італії, Польщі, Португалії та Іспанії за 4 жовтня цього року відразу настало 15 жовтня. В інших країнах новий календар був введений пізніше

1608 - народився Еванджеліста Торрічеллі, італійський математик і фізик, який сконструював ртутний барометр і пояснив наявність повітряного тиску фактом підйому ртуті в трубці (торрічеллієва пустота)

1666 - англійський король Карл II уперше одягнув жилет, запровадивши нову моду

1806 - до складу Росії включене Бакинське ханство

1814 - народився Михайло Лермонтов, російський поет

1815 - почалося заслання Наполеона Бонапарта на острові Святої Єлени в Атлантиці

1844 - народився Фрідріх Ніцше, німецький філософ, психолог, філолог.
Автор праць "Так говорив Заратустра", "Воля до влади", "Антихристиянин", "По той бік добра і зла", Ніцше створив велику кількість афоризмів і експериментальних форм письма та є одним із найбільш читаних мислителів

Фрідріх Ніцше

1880 - через 632 року після початку завершено будівництво Кельнського собору.
У цей день за присутності німецького імператора Вільгельма відбулося свято на честь закінчення робіт. Перший камінь в основу собору у 1248 р. заклав архієпископ Кельна Конрад фон Хохштаден

Кельнський Дом заввишки 157 м був найвищою будівлею світу у 1880-1884 рр. Зараз посідає третє місце у списку найвищих церков світу

1894 - французький офіцер Альфред Дрейфус арештований за звинуваченням у шпигунстві - починається так звана "справа Дрейфуса", яка відіграла дуже велику роль в історії Франції кінця ХІХ ст.

1897 - народився Ілля Ільф (Єхіїл-Лейб Файнзільберг), радянський письменник-сатирик

1915 - народився Іцхак Шамір (Язерницький), ізраїльський політичний і державний діяч, прем'єр-міністр країни в 1983-1984 і 1986-1992 рр.

1917 - у Венсані, в околицях Парижа, за шпигунство на користь Німеччини розстріляли голландську танцівницю Мата Харі (Маргарита Целле)

1920 - народився Маріо П'юзо, американський письменник італійського походження, автор роману "Хрещений батько"

1921 - народився Дмитро Луценко, український поет-пісняр, автор текстів низки відомих пісень ("Києве мій", "Мамина вишня" та ін.).
Сьогодні - 90 років від його народження

1926 - у Києві відкрито Російський драматичний театр (нині імені Лесі Українки)

1928 - німецький дирижабль "Граф Цеппелін" здійснив перший комерційний рейс через Атлантичний океан

1929 - народився Мілорад Павич, югославський (сербський) письменник

1941 - німецькі війська оволоділи районними центрами Краснопілля та Улянівка Сумської області.
Почалася евакуація населення і матеріальних цінностей зі східної частини Донбасу.
У зв'язку з наближенням німецьких військ до Москви ухвалено рішення про переїзд радянського уряду зі столиці в Куйбишев

1943 - засновано Московський державний інститут міжнародних відносин (МГІМО)

1944 - німецький диверсант Отто Скорцені провів операцію "Міккі Маус", захопивши в Будапешті керівника Угорщини адмірала Мыклоша Хорті, який за кілька годин до того оголосив перемир'я

1944 - нарком внутрішніх справ СРСР Лаврентій Берія видав наказ про початок операцій НКВС проти польської партизанської Армії крайової

1945 - за звинуваченням у державній зраді розстріляний колишній прем'єр-міністр вішистського уряду Франції П'єр Лаваль

1946 - Герман Герінг, один із керівників нацистської Німеччини та гестапо, випив отруту за кілька годин до страти

1959 - у Мюнхені вбитий лідер українських націоналістів Степан Бандера: агент КДБ Богдан Сташинський зі спеціального пістолета вистрілив в очільника ОУН ампулою з розчином ціаністого калію

Під'їзд будинку на Кройтмайрштрассе, 7, де жив і загинув Бандера.
Фото з сайту ledilid.livejournal.com

1961 - у Лондоні заснована правозахисна організація "Міжнародна амністія".
Сьогодні - її 50-річний ювілей

1963 - після виходу у відставку незмінного післявоєнного голови уряду ФРН Конрада Аденауера новим канцлером став Людвіг Ерхард

1963 - дата остаточного виведення французьких військ із Тунісу

1964 - введено в дію найбільший у світі нафтопровід "Дружба", побудований СРСР спільно з Польщею, Німеччиною, Чехією, Словаччиною та Угорщиною для постачання в ці країни нафти, що надходить з Росії

1965 - указом президії Верховної Ради УРСР Іван Казанець звільнений з посади голови Ради міністрів УРСР. Через тиждень на цю посаду буде знову призначено Володимира Щербицького.
Казанець рішенням із Москви був переведений на посаду міністра чорної металургії СРСР, де пропрацював 20 років

1969 - у США мільйони американців взяли участь у демонстраціях, протестуючи проти війни у В'єтнамі

1970 - авіалайнер Ан-24 із 46 пасажирами на борту, що виконував рейс за маршрутом Батумі - Сухумі, захопили двоє литовців - Пранас Бразінскас і його 15-річний син Альгірдас, примусивши екіпаж змінити курс і здійснити посадку в турецькому місті Трабзон.
Це було перше успішне викрадення літака в радянській історії. Під час захоплення літака була вбита 20-річна бортпровідниця Надія Курченко, отримали поранення двоє льотчиків.
Бразінскас був засуджений турецьким судом до восьми років позбавлення волі (син - до двох) і вийшов через чотири роки за амністією, емігрувавши у США

1973 - Велика Британія та Ісландія призупинили "тріскову війну", яка розпочалася у вересні 1972 р. після того, як Ісландія в односторонньому порядку розширила риболовецьку прибережну зону з 12 до 50 миль.
Справа доходила до зіткнень військових кораблів

1975 - відновлення "тріскової війни". Ісландія знову розширила свою риболовецьку зону - з 80 до 320 км. В результаті жертвами ісландських катерів берегової охорони стали західнонімецькі траулери

1985 - на пленумі ЦК КПРС генеральний секретар Михайло Горбачов оголосив про плани економічної перебудови

1990 - уранці в Києві почався загальний студентський страйк на підтримку голодування студентів.
Ще з 7-ї години ранку з наметового містечка на майдані по ВНЗ Києва було відправлено агітаційні групи, які мали зорганізувати студентів та привести їх на Хрещатик.
Стотисячна колона маніфестантів пройшла з Хрещатика по вул. Кірова (зараз - Грушевського) й оточила Верховну Раду. Прорвавши шеренгу міліції, маніфестанти вийшли на майданчик біля парламенту. Близько 70 студентів влаштували сидячий страйк перед сходами ВР.
Олесь Доній отримав змогу виступити перед депутатами та зачитати вимоги голодуючих студентів.

21-річний Доній на трибуні Верховної Ради


Ввечері почався новий етап акції - "окупаційний страйк". Колона на чолі з Донієм захопила Червоний корпус Київського університету.
Цього ж вечора влада надала голодуючим годину прямого ефіру на ТБ. Від студентів виступили Олесь Доній, Олег Барков, Ігор Коцюруба, Тарас Корпало, В'ячеслав Кириленко. Студенти обґрунтували свої вимоги до влади та закликали до загальноукраїнського страйку.
Конгрес США заслухав інформацію про події в Києві. У своєму виступі конгресмен Крістофер Кокс заявив: "Це голодування є ознакою того, що дні монолітного комуністичного режиму злічено... Ці сміливі студенти не повернуть назад"

1990 - радянський лідер Михайло Горбачов нагороджений Нобелівською премію миру за внесок у зниження міжнародної напруженості і здійснення політики гласності

1991 - Кабінет міністрів України прийняв постанову "Про створення Національного музею історії України"

1992 - серійний вбивця Андрій Чикатило визнаний винним у 52 вбивствах

1994 - уперше вийшли в обіг поштові марки, які випустив Держзнак України. До цього українські поштові знаки друкувалися в Москві

1995 - Саддам Хусейн здобув 99,96% голосів на президентських виборах в Іраку

1995 - унаслідок вибуху на стадіоні "Шахтар" у Донецьку загинув президент футбольного клубу "Шахтар" Ахать Брагін - один із провідних місцевих підприємців, глава фірми "Люкс", відомий як кримінальний авторитет Алік Грек.
Замах відбувся на початку матчу "Шахтар" - "Таврія". Жертвами теракту, що причинив переділ власності в Донецьку, стали також п'ятеро охоронців Брагіна і ще двоє осіб (з Аліком Греком - загалом восьмеро).
У виконанні злочину згодом звинуватили "банду Кушніра". Деякі її учасники загинули наприкінці 90-х (як підривник Ігор Філіпенко). Ще восьмеро бойовиків були засуджені у 2002 р.

1997 - англійський пілот Енді Грін встановив новий рекорд швидкості на землі - 763,035 милі на годину (1229,77 км/год), першим подолавши звуковий бар'єр на спеціально сконструйованому боліді.
Він перевищив попереднє досягнення майже на 130 миль

1999 - до влади в Пакистані прийшов генерал Первез Мушараф, який оголосив у країні надзвичайний стан і призупинив дію конституції

2003 - Китай став третьою країною, яка запустила в космічний простір корабель з людиною на борту.
Перший китайський космонавт Ян Лівей на кораблі "Шеньчжоу-5" ("Священний човен-5") здійснив 14 витків навколо Землі

2003 - Ільхам Алієв, за якого проголосували 76,84% виборців, обраний президентом Азербайджану (після смерті свого батька Гейдара Алієва)

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.