16 жовтня в історії

1596 - у Бересті почався Берестейський собор, на який з'їхалися противники і прихильники унії.
Зрештою вони розкололися на дві групи, одна з яких за підсумками засідання в церкві святого Миколая склала акт про визнання влади Папи Римського і прилучення до римо-католицької церкви.
Опоненти на чолі з князем Острозьким виступили категорично проти, але остаточне рішення залежало від польського короля Сигізмунда ІІІ, який 15 грудня своїм універсалом повністю підтримав Берестейську унію, оголосивши рішення собору обов'язковими до виконання всіма віруючими і кліром Руської церкви

1793 - у Парижі за вироком революційного трибуналу страчена Марія-Антуанетта - "вдова Капет", королева Франції, дружина Людовіка XVI і матір Людовіка XVII.
На нинішній площі Згоди їй відрубали голову

1810 - від сухот помер Нахман із Брацлава - іудейський діяч родом з України (Меджибожа), цадик, засновник брацлавського хасидизму.
Його могила в Умані стала місцем паломництва хасидів

1813 - неподалік Лейпцига почалася "Битва народів" (тривала до 19 жовтня), у якій брали участь війська Франції, Рейнського союзу, Польщі, Австрії, Пруссії, Росії та Швеції.
Армія союзників налічувала близько 330 тисяч солдатів (загинуло близько 52 тисяч), на боці французів билися близько 200 тисяч (загинуло понад 70 тисяч).
Битва закінчилася нищівною поразкою армії Наполеона, під владою якого після цього залишилася тільки Франція

1840 - Нова Зеландія проголошена британською колонією

1841 - народився Іто Хіробумі, японський політичний і державний діяч епохи Мейдзі.
Перший прем'єр-міністр в історії Японії

1853 - Туреччина оголосила війну Росії, яка ввела війська у Дунайські князівства, що перебували під формальним протекторатом Османської імперії.
Так почалася Кримська війна 1853-56 років, у якій супротивниками Росії разом з Османською імперією виступали Англія, Франція і Сардинське королівство

1854 - народився Оскар Уайльд, ірландський поет, драматург, письменник

1854 - народився Карл Каутський, німецький економіст, історик і публіцист, один з лідерів і теоретиків німецької соціал-демократії, марксист

1886 - народився Давид Бен-Гуріон, один із лідерів сіоністского руху і творців сучасного Ізраїлю.
Перший і третій прем'єр-міністр в історії Ізраїлю

1907 - народився Петро Григоренко, радянський український військовий, генерал-майор, активний учасник дисидентського і кримськотатарського руху, правозахисник, один із засновників Московської гельсінкської групи, член УГГ і її представник у Москві.
Відбував покарання в психлікарні, був позбавлений громадянства СРСР.
Уродженець Запорізької області. Помер у США

Генерал Петро Григоренко

1908 - народився Енвер Ходжа, комуністичний вождь Албанії в 1941-1985 рр.

1918 - гетьман Павло Скоропадський затвердив ухвалений Радою міністрів Української держави закон про відновлення українського козацтва та видав відповідний універсал.
Зазначалося, що козацтво в Україні очолює ясновельможний пан гетьман. Вступ до козацьких громад був добровільним. З інших громадян України до козацтва приймалися лише особи православної віри. При гетьмані утворювалася Велика козача рада, у восьми регіонах - місцеві козачі ради. "Хай тіні великих предків наших дадуть всім нам міць і силу..." - так завершувався універсал. Невдовзі до козацтва було записано близько 150 тисяч сімей.
Цього ж дня Рада міністрів Української держави затвердила внесене міністром внутрішніх справ положення про організацію добровільних (охочекомонних) дружин і ухвалила асигнувати 5 млн. крб. авансом на їх створення

1918 - імператор Австро-Угорщини Карл I оголосив про намір створити зі своєї країни союз чотирьох держав - австро-німецької, чеської, південнослов'янської та української

1919 - народився Мохаммед Реза Пехлеві, другий і останній шах Ірану з династії пехлевідів (1941-1979 рр.).
Скинутий внаслідок ісламської революції

1923 - заснована кінокомпанія Уолта Діснея

1924 - політемігрант Симон Петлюра прибув до Парижа

1929 - утворена Таджицька РСР (доти - автономна республіка у складі Узбецької РСР)

1933 - французька газета "Фігаро" опублікувала статтю одного з керівників УНР в екзилі Олександра Шульгина "Голод в Україні"

1940 - завершено демаркацію кордонів між СРСР і Фінляндією відповідно до підписаного 29 квітня радянсько-фінського протоколу

1941 - фашистські війська взяли Одесу.
О 5-й год. 30 хв. з Одеського порту вийшов останній радянський транспорт

1941 - у Києві оголошено про введення комендантської години. Із 18.00 до 5.00 під загрозою розстрілу заборонялося ходити вулицями міста

1942 - ураган у Бенгалії (Індія) забрав життя 40 тисяч людей

1946 - за вироком Нюрнберзького трибуналу в будівлі Нюрнберзької в'язниці страчені нацистські злочинці Ріббентроп, Кейтель, Кальтенбруннер, Розенберг, Франк, Фрік, Штрейхер, Заукель, Йодль і Зейсс-Інкварт

1949 - встановлено дипломатичні відносини між Радянським Союзом і Німецькою Демократичною Республікою

1953 - 27-річний Фідель Кастро, який очолив на Кубі збройне повстання проти диктаторського режиму Фульхенсіо Батісти, разом із братом Раулем постав перед судом за звинуваченням у спробі повалення існуючої влади.
Коли підсудному надали останнє слово, Кастро виголосив свою знамениту промову, що  тривала понад три з половиною години і завершувалася словами: "Я не боюся в'язниці, так само, як не боюся люті презренного тирана. Виносьте ваш вирок! Історія мене виправдає!".
Фіделя засудили до 15 років ув'язнення, але після цього революційний рух на Кубі став набирати обертів, і під тиском громадськості у травні 1955 р. Батіста підписав закон про амністію для Кастро і його соратників

1962 - в СРСР уперше вийшла в ефір радіостанція "Юність"

1963 - в СРСР уперше запущена в космос трирівнева ракета-носій "Восход", за допомогою якої на орбіту виводилися багатомісні космічні кораблі "Восход"

1964 - Китай провів перше випробування ядерної зброї - підірвав бомбу потужністю 20 кілотонн у районі озера Лобнор

1968 - між урядами СРСР і ЧССР підписано договір про умови тимчасового перебування радянських військ на території Чехословаччини

1978 - Іван Павло II (Кароль Юзеф Войтила) став 264-м Папою Римським - першим неіталійцем на папському престолі з 1523 р., одним із наймолодших понтифіків в історії і першим папою слов'янського походження

Щойно обраний Папою Кароль Войтила на балконі над площею Святого Петра у Ватикані

1977 - на чемпіонаті світу з художньої гімнастики у швейцарському Базелі абсолютною чемпіонкою в багатоборстві - вперше серед радянських гімнасток - стала представниця України й Києва Ірина Дерюгіна

1987 - у Львові створено Товариство Лева

1988 - початок ери мильних опер в СРСР: на Центральному телебаченні почався показ бразильського серіалу "Рабиня Ізаура"

1990 - "студентська революція на граніті": маніфестація, яка пройшла по Хрещатику до стін ВР, складалася з представників 18 ВНЗ, 22 технікумів, двох училищ та 18 шкіл. Протягом цього дня студенти захопили "жовтий" корпус Київського університету та один з корпусів Політехнічного інституту.
Під таким тиском Верховна Рада створила тимчасову узгоджувальну комісію для розгляду вимог студентів

1996 - Верховна Рада ухвалила закон "Про Конституційний Суд України"

1998 - у Лондоні заарештований колишній диктатор Чилі генерал Аугусто Піночет, якому висунули звинувачення в геноциді

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.