23 грудня в історії

1583 - в урочистих умовах Папа Римський Климент VIII формально прийняв Українську православну церкву під свою зверхність.
Ця звістка викликала в Україні численні протести й обурення - для широких мас ідея об'єднання всього християнства відступала перед загрозою латинізації й полонізації України

1588 - за наказом короля Генріха III убитий Генріх (Анрі) де Гіз, французький герцог, один з організаторів Варфоломіївської ночі, глава Католицької ліги, що претендував на королівський престол

1873 - у Львові засновано Літературне товариство імені Тараса Шевченка

1876 - султанським указом проголошена конституція Туреччини

1805 - народився Джозеф Сміт, американський релігійний діяч, "пророк", засновник і перший президент секти мормонів - Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів

1904 - у Вільнюсі вийшла перша легальна газета литовською мовою "Вільняус жініос" ("Вільнюські вісті")

1913 - президент Вудро Вільсон підписав закон про Федеральний резерв, створивши з кількох великих банків Федеральну резервну систему США (виконує функцію Центрального банку держави)

1925 - народився П'єр Береговуа (Береговий), французький політик-соціаліст, прем'єр-міністр Франції у 1992-1993 рр. при президенті Франсуа Міттерані.

За походженням - українець (син емігрантів-меншовиків із Харківщини).
Після поразки соціалістів на виборах Береговуа, замішаний у фінансовому скандалі, подав у відставку і невдовзі застрелився. Береговуа - єдиний самогубець серед французьких прем'єр-міністрів

1947 - у Bell Laboratories американські вчені Джон Бардін, Уолтер Бреттейн та Вільям Шоклі продемонстрували свій винахід - транзистор. Цей день відкрив еру цифрових технологій. У 1956 р. ввинахідники отримали Нобелівську премію

Винахідники транзистора

1948 - страчений через повішення Хідекі Тодзі, японський політик і воєначальник, генерал, міністр оборони з 1940 р., прем'єр-міністр Японії в 1941-1944 рр.
Був переконаним прихильником союзу з нацистською Німеччиною і фашистською Італією. Після поразки Японії у Другій світовій війні визнаний воєнним злочинцем

1951 - Петро Федун (псевдо - Полтава) покінчив із собою, коли його з двома побратимами в лісовій криївці оточили радянські війська ВВ і МГБ.
Полтава був керівником головного осередку пропаганди й інформації при проводі ОУН (із 1946 р.), керівником бюро інформації УГВР, ідеологом УПА, із 1950 р. - заступником головного командира УПА та генсека УГВР. Автор праці "Хто такі бандерівці та за що вони борються" (1950)

Майор УПА Петро Полтава-Федун

1963 - Папа Римський Павло VI підвищив статус Української греко-католицької церкви з рівня Митрополії до рівня Верховного архієпископства

1968 - американські астронавти Борман, Лоуелл і Андерс стали першими людьми, які досягли від орбіти Місяця

1972 - через 73 дні після авіакатастрофи літака рейсу 571 Air Force в Андах було врятовано 16 потерпілих у тій аварії.
Насправді під час катастрофи літака, в якому летіли 45 членів регбійної команди з Монтевідео (Уругвай), загинули тільки дванадцятеро пасажирів. Інші 13 повмирали від холоду, голоду і лавини. Пошуки розбитого літака припинили через тиждень, і протягом усього цього часу ті, хто вижив у 40-градусний мороз на висоті близько 4 км, були змушені їсти тіла загиблих. Рішення так вчинити було ухвалене голосуванням, і кожен присягнувся, що у разі смерті не тільки дозволяє, а й вважає обов'язком тих, хто залишився, спожити його тіло для виживання.
Розуміючи, що самі вони не врятуються, спортсмени відправили експедицію з трьох найвитриваліших на пошуки людей. Один був змушений повернутися, а двоє інших, обморожені й знесилені Фернандо Паррадо і Роберто Канесса, через десять днів після початку вилазки наткнулися на чилійського пастуха, який допоміг сповістити військових.
На основі цих подій у 1993 р. режисер Френк Маршалл зняв фільм "Живі"

Ті, що вижили, серед уламків

1972 - Манагуа, столиця Нікарагуа, зруйнована землетрусом потужністю 6,5 бала, загинуло понад 10 тисяч людей

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.