1524 - помер Васко да Гама, визначний португальський мореплавець, дослідник і мандрівник, який відкрив морський шлях до Індії довкола Африки

1650 - польський сейм постановив іти на Україну й оголосив "посполите рушення" (мобілізацію)

1760 - російська імператриця Єлизавета підписала указ про право поміщиків засилати своїх селян до Сибіру

1761 - народився Михайло Барклай-де-Толлі, російський полководець, генерал-фельдмаршал, повний Георгіївський кавалер

1798 - народився Адам Міцкевич, визначний польський поет-романтик і діяч національно-визвольного руху ("Пан Тадеуш", "Дзяди").
Уродженець нинішньої Білорусі

Адам Міцкевич

1800 - у Парижі скоєно замах на першого консула та голову Державної ради республіканської Франції Наполеона. Майбутній імператор у кареті їхав в оперу, коли на вулиці Сен-Нікез вибухнула діжка з порохом, захована у візку. Загинули чотири людини, близько 60 були поранені, але перший консул не постраждав.
Змову організували роялісти на чолі з маркізом Рене-Луї де Сен-Жирарденом, але репресіям піддали якобінців

1814 - Гентський мирний договір поклав кінець англо-американській війні, розпочатій у 1812 р.
Як війна, яка відбувалася з перемінним успіхом, так і укладений договір не розв'язали спірних питань. Сторони просто відновили відносини, що існували до війни

1818 - народився Джеймс Джоуль, визначний англійський фізик

1844 - народився Євген Желехівський, український лексикограф, фольклорист, педагог, громадський діяч на Галичині. Один із засновників товариства "Просвіта" у Львові.
Автор двотомного "Малорусько-німецького словника" (містить понад 64 000 слів, уживаних як на Західній, так і на Східній Україні). Свого часу цей словник був найповнішім джерелом для знайомства з лексикою української мови, відіграв важливу роль у поширенні нової української літературної мови в Галичині та витіснення з ужитку язичія.
Застосований у словнику фонетичний правопис - т. зв. желехівка - хоч і мав певні вади (зокрема, писалося "тїло", "мясо", "сьміх", "українский"), але в 1892 р. був запроваджений у школах Галичини й Буковини як обов'язковий, використовувався у виданнях народовців та НТШ і взагалі сприяв зближенню західноукраїнського правопису зі східноукраїнським

1851 - під час пожежі в бібліотеці Конгресу США згоріли 35 тисяч книг та безліч унікальних документів

1865 - у містечку Пуласкі (штат Теннессі) після поразки в громадянській війні ветерани-конфедерати створили таємну расистську терористичну організацію "Ку-Клукс-Клан" для боротьби з негритянським рухом і прогресивними організаціями.
Уніформа ку-клукс-кланівців становила собою білі балахони з прорізами для очей - щоб залякувати непокірних негрів і приховувати обличчя від правоохоронних органів.
"Ку-Клукс-Клан" існує і донині - на даний момент кількість членів організації становить від 4 до 6,5 тисяч осіб

Акція ККК, 1923 р.

1868 - народився Емануель Ласкер, німецький шахіст, шаховий теоретик і літератор, доктор. математики.
Другий в історії шахів чемпіон світу (1894-1921 рр.). Здобув титул, викликавши на поєдинок і переконливо обігравши Вільгельма Стейніца; згодом виграв і матч реванш

1871 - у Каїрі відбулася прем'єра опери Джузеппе Верді "Аїда", замовленої єгипетським хедівом Ісмаїл-Пашею для урочистості з нагоди відкриття Суецького каналу

1886 - народився Олександр Пархоменко, більшовицький діяч, воєначальник, начдив Першої кінної армії у 1919-1921 рр.
Убитий махновцями. У СРСР вшановувався як один із найбільших героїв громадянської війни

1900 - у Лейпцигу вийшов перший номер ленінської газети "Іскра"

1901 - народився Олександр Фадєєв, радянський письменник ("Молода гвардія")

1905 - народився Говард Г'юз, американський підприємець, інженер, піонер і новатор американської авіації, режисер, кінопродюсер, один із найбагатших людей у світі свого часу.
Відомий ексцентричною поведінкою, будівництвом літака "Г'юз Геркулес", корабля та проекту "Гломар-Екcплорер". Найвідоміший його фільм - „Ангели пекла"

1906 - в американському містечку Брант Рок (штат Каліфорнія) канадець Реджинальд Фессенден вперше у світі передав по радіо музичну програму

1908 - у Парижі відкрилося перше міжнародне авіашоу

1914 - німецький літак скинув бомбу на англійське місто Дувр, здійснивши перше в історії авіабомбардування

1917 - за вказівкою з Москви відкрився загальноукраїнський (більшовицький) з'їзд рад у Харкові

1920 - останній виступ на сцені великого тенора Енріко Карузо. Він виконав партію Елеазара в опері Галеві "Дочка кардинала" в "Метрополітен-Опера"

1924 - Комінтерн постановив ліквідувати Українську комуністичну партію, а її членів прийняти до КП(б)У

1937 - народився В'ячеслав Чорновіл, український політик, громадський і державний діяч, дисидент і політв'язень радянських часів, літературний критик, публіцист. Один із лідерів рушійної сили здобуття української незалежності - Народного руху України.
Чорновіл був кандидатом у президенти на виборах 1 грудня 1991 р. (друге місце, 7 420 727 голосів, або 23,27%)

В'ячеслав Чорновіл, Герой України

1942 - у Пенемюнде (Німеччина) провели перше випробування ракети FZG76 (згодом відомої як "Фау-1"), створеної під керівництвом Вернера фон Брауна

"Зброя помсти" - крилата ракета "Фау-1" - била на відстань від 250 і до 400 км

1958 - в СРСР запроваджена обов'язкова 8-річна освіта

1979 - із космодрому Куру у Французькій Гвіані запущена перша ракета Європейського космічного агентства - "Аріан"

1982 - під Києвом здійснив перший політ найбільший у світі військово-транспортний літак Ан-124 "Руслан" (у термінології НАТО "Кондор"), створений в київському ОКБ Антонова

"Руслан" встановив 22 світові рекорди

1985 - першим секретарем московського міськкому КПРС призначений Борис Єльцин

1990 - ухвалено закон Російської РФСР "Про власність у РСФСР", що впровадив поняття "приватна власність" і проголосив рівноправність усіх форм власності.
Раніше радянське законодавство регулювало тільки питання державної власності, власності громадських і кооперативних організацій

1991 - в ООН зареєстровано припинення членства СРСР як державного утворення

1991 - відбулося останнє нагородження званням Героя Радянського Союзу.
Офіцер-підводник Леонід Солодков був удостоєний цього високого звання за подвиг, що здійснив під час Великої Вітчизняної війни

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.