28 грудня в історії

1065 - англійський король Едуард Сповідник заснував у Лондоні Вестмінстерське абатство.
Згодом ця церква стала місцем коронації всіх британських монархів

1856 - народився Томас Вудро Вільсон, 28-й президент США (1913-1921), демократ

1866 - народився Данило Заболотний, український і радянський мікробіолог, епідеміолог, президент АН УРСР (1928-1929), засновник Інституту мікробіології та епідеміології в Києві

1869 - в американському штаті Огайо Вільям Семпл запатентував першу жувальну гумку

1886 - народився Данило Терпило, український революціонер, повстанський отаман, відомий під іменем "отаман Зелений"

Повстанці з Трипілля під Києвом: сотник Дмитро Любименко, Данило Терпило (отаман Зелений), Василь Дюжанов

1895 - в індійському салоні "Гран-кафе" на бульварі Капуцинів у Парижі відбувся перший публічний показ "сінематографа братів Люм'єр".
Початок ери кінематографу


Документальний фільм, який відкрив перший в історії платний кіносеанс, - "Вихід робітників із фабрики братів Люм'єр" (La Sortie de l'usine Lumière à Lyon)

1895 - німецький фізик Вільгельм Рентген у Вюрцбурзі оголосив про відкриття ним ікс-променів

1897 - народився Іван Конєв, радянський полководець, маршал, двічі Герой Радянського Союзу

1907 - народився Іван Гриньох, український релігійний і політичний діяч, націоналіст, священик УГКЦ.
Був душпастирем відомого легіону "Нахтігаль", одним з ініціаторів створення Української головної визвольної ради (УГВР). Другий віце-президент УГВР. Був учасником ІІІ Надзвичайного великого збору ОУН, що відбувся в Україні 1943 р.
Після війни - на еміграції в Німеччині. У 1950 р. став головою Закордонного представництва УГВР (ЗП УГВР), яке очолював до 1980 р. Перейшов від бандерівців до "двійкарів".
Працював головою Товариства закордонних студій, яке видавало газети "Сучасна Україна", "Українська Літературна газета" та журнал "Сучасність". Був професором Українського вільного університету (Мюнхен)

1908 - землетрус на Сицилії зруйнував місто Мессіна й забрав життя понад 75 тисяч осіб

1920 - у Москві підписано договір між УСРР та РРФСР про взаємне визнання суверенітету двох радянських республік і встановлення військового та господарського союзів

1920 - VIII Всеросійський з'їзд рад заснував орден Трудового червоного прапора

Російський орден був попередником всесоюзного

1929 - народився Террі Савчук (Терренс, Тарас), видатний канадський хокеїст українського походження, один із найкращих воротарів в історії НХЛ.
По чотири рази вигравав Кубок Стенлі і приз "Везіна трофі" найкращому воротареві ліги. Виграв 447 матчів і зробив 103 шатаути.
Саме він перший одягнув воротарську маску власної конструкції

1943 - почалася депортація калмицького народу. У ході каральної операції "Улус" війська НКВС вивезли з території ліквідованої Калмицької АРСР до Сибіру близько 100 тисяч калмиків

1968 - дала промисловий струм розташована на Кольському півострові Кислогубська ПЕС - перша в СРСР експериментальна припливна електростанція

1968 - у ході рейду на міжнародний аеропорт Бейрута (Ліван) ізраїльський спецназ знищив 14 пасажирських літаків на 42-44 млн. доларів, люди на постраждали. Операція "Дар" ("Тшура") була проведена у відповідь на терористичні акти палестинців проти ізраїльських літаків

1973 - у Парижі видано роман-дослідження Олександра Солженіцина "Архіпелаг ГУЛАГ"

1989 - Александр Дубчек, виключений із Комуністичної партії Чехословаччини в 1970 р., обираний спікером чехословацьких Федеральних зборів

1999 - у Туркменістані ухвалено закон, за яким Сапармурат Ніязов став довічним президентом країни

1999 - у Москві відбувся установчий з'їзд руху "Єдність" ("Ведмідь"), який згодом перетворився на керівну і спрямовуючу партію "Єдина Росія".
У роботі з'їзду взяв участь прем'єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін, керівником громадсько-політичного руху "Єдність" був обраний глава МНС Сергій Шойгу

Батьки-засновники партії Сергій Шойгу, Олександр Карелін та Олександр Гуров ніколи не приховували, хто справжній лідер «ведмедів» (Путін - у центрі)

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.