27 грудня в історії

537 - у Константинополі - столиці Візантійської імперії - освячено храм святої Софії, який протягом тисячоліття був головним храмом православного світу.
Після захоплення візантійської столиці турками в 1453 р. його перетворили на мечеть Айя-Софія

Софія, за зразком якої будували однойменний храм у Києві

1571 - народився Йоганн Кеплер, німецький математик і астроном, який відкрив закони руху планет

1737 - народився Микола Бантиш-Каменський, український і російський історик, археограф, бібліограф

1822 - народився Луї Пастер, французький хімік і мікробіолог, автор технології пастеризації

1831 - Чарльз Дарвін на кораблі "Бігль" вирушив з англійського порту Плімут у подорож, під час якої він сформулював теорію еволюції

1901 - народилася Марлен Дітріх (Марія Магдалена фон Лош), знаменита німецька й американська кіноакторка, співачка

1929 - генеральний секретар ЦК ВКП(б) Йосип Сталін проголосив політику "суцільної колективізації". Це сталося під завісу всесоюзної конференції аграрників-марксистів у Москві.

Чільними пунктами промови Сталіна "До питань аграрної політики в СРСР" стали заяви про перехід "від політики обмеження експлуататорських тенденцій куркульства" до "політики ліквідації куркульства як класу". Основним засобом форсованої колективізації були обрані "розкуркулення" (вилучення куркульського майна) і репресії - примусове виселення куркульських сімей у віддалені райони країни

1939 - землетрус у Туреччині, в провінціях Ерзінджан, Сівас і Самсун. Загинуло понад 50 тисяч людей. Кількість жертв збільшила сувора зима

1949 - Сполучені Штати Індонезії отримали повну незалежність від Нідерландів.
Це стосувалося всіх голландських володінь в Ост-Індії, за винятком західної частини острова Нова Гвінея

1968 - перше випробування водневої бомби в Китаї

1978 - із прийняттям нової конституції Іспанія стала демократичною після 40 років диктатури Франко

1979 - штурм палацу Хафізулли Аміна (операція "Шторм-333") - один із перших епізодів, пов'язаний з окупаційною війною Радянського Союзу в Афганістані.
Спецпідрозділи КДБ СРСР за підтримки армії захопили резиденцію президента Афганістану "Тадж-бек" на околиці Кабула й убили афганського лідера.
Рішення про штурм голова КДБ Юрій Андропов ухвалив ще до введення радянських військ в Афганістан. Формальним приводом для цього біло звинувачення, нібито Хафізулла Амін є агентом ЦРУ, хоча саме Амін наполягав на введенні радянських військ у країну.
Увірвавшись до палацу після його обстрілу із зенітних установок "Шилка", штурмовики "зачищали" поверх за поверхом, використовуючи в приміщеннях гранати і ведучи вогонь з автоматів.
Бій тривав 43 хвилини. Спецназ КДБ втратив убитими п'ять осіб - два з "Альфи" і три з "Зеніта", стільки ж втратили десантники. Втрати мусульманського батальйону, що забезпечував прикриття, - дев'ять чоловік. Майже всі учасники операції були поранені. З протилежного боку загинули президент Амін, його син і близько 200 афганських охоронців та військовослужбовців.
Факт убивства глави держави Захід став трактувати як свідчення радянської окупації Афганістану, а наступних керівників ДРА (Кармаль, Наджибулла) вважали маріонетковими лідерами

Резиденція "Тадж-бек"

2004 - на дачі в Бортничах застрелився міністр транспорту України Георгій Кірпа, один із фінансистів президента Кучми

2007 - теракт у пакистанському місті Равалпінді: внаслідок вибуху по закінченню мітингу вбито лідерку опозиції, екс-прем'єрку Беназір Бхутто і ще 26 осіб; поранення отримали 90 людей.
Бхутто вже зібралася їхати і сіла в броньований автомобіль, але в останній момент піднялася з люка, щоб помахати прихильникам. Два мотоциклісти відкрили стрілянину з автоматів АК-47, а терорист-смертник підірвав себе, підібравшись до машини впритул.
В Ісламабаді і Равалпінді відразу після смерті Бхутто - головної опонентки президента Шарифа - почалися погроми та зіткнення опозиції з поліцією. Всю ніч тривали заворушення в провінції Сінд. Загинуло щонайменше 10 осіб, був убитий один поліцейський

2008 - почалася військова операція ізраїльської армії під назвою "Розплавлений свинець" проти бойовиків "Хамас" у Секторі Газа. У ході бомбардувань убито сотні мирних палестинців

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.