Саакашвілі подякував Рейгану за розпад СРСР. І відкрив пам'ятник (ФОТО)

В центрі Тбілісі відбулася урочиста церемонія відкриття пам'ятника Рональду Рейгану. Бронзовий президент США сидить на лавці, а біля нього залишене місце - щоб кожен охочий зміг сфотографуватися.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

На відкритті пам'ятника виступив президент Грузії Михаїл Саакашвілі, який заявив, що "Рональд Рейган 20 років тому зруйнував радянську імперію і звільнив сотні мільйонів людей, тому він заслуговує пам'ятника в центрі Тбілісі, тому що Грузія є продовжувачем ідей і прихильником ідеології, якій Рейган присвятив усе своє життя ".

За словами Саакашвілі, "для Грузії сьогодні Рейган є актуальним як ніколи, тому що на північ від нас заявили про бажання створити Євразійський союз, який вони прямо називають новим варіантом Радянського союзу".

"Сьогодні здійснюється спроба історичного реваншу проти того, що зробив Рейган. Вони відновили гімн СРСР, а ми ставимо тут пам'ятник Рональду Рейгану. Це різниця між нашими і їхніми цінностями", - заявив грузинський президент.

Пам'ятник Рейгану у Тбілісі. Фото: novinite.com

За його словами, у Грузії Росією побудовані "нові маленькі берлінські мури", і "ми ніколи не забудемо заклик Рейгана до Михайла Горбачова - Зруйнуйте ці мури!".

Саакашвілі висловив упевненість, що нові стіни теж будуть зруйновані і "ідея свободи переможе на всій території Грузії і на всьому пострадянському просторі".

Рейган на обкладинках американських ЗМІ (ФОТО)

Нагадаємо, два дні тому у Варшаві теж відкрили пам'ятник Рейгану - монумент висотою більше трьох метрів представляє Рональда Рейгана за трибуною - як нагадування про його промову перед Бранденбурзькою брамою в Берліні у 1987 року, де він закликав радянського лідера Михайла Горбачова відкрити мур між Західною і Східною Німеччиною. Саме цю промову цитував сьогодні і Михаїл Саакашвілі.

В липні 2011 року вулиця Рейгана з'явилася у Празі. 

Рональд Рейган - 40-ий президент США (1981-1989), який спровокував економічну кризу в СРСР, змусивши радянське керівництво нарощувати гонку озброєнь.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.