Історичні реконструктори оголосили війну міліції: "Садіть нас усіх"

Київські правоохоронці погрожують кримінальною справою реконструктору, в якого вилучили репліку середньовічного кинджалу. Під петицією на захист колеги вже підписалося майже 5 тисяч любителів історичного фехтування і реконструкції.

Інтернет-громадськість збирає підписи на підтримку Ростислава Мірошниченко.

Наприкінці лютого в столиці України у 24-річного одесита вилучили холодну зброю, і тепер юнак звинувачується в незаконному носінні зброї відповідно до ст. 263 ч. 2 КК України, повідомляє "Думская".

Варто зазначити, що сам Ростислав входить до асоціації історичного фехтування й рольового моделювання та регулярно бере участь у реконструкції історичних подій.

Вилучений кинджал, за його словами, також був частиною лицарського костюма, який одесит привіз із собою до Києва.

Аналогічний кинджал вилучили у Ростислава

"Кинджал виготовлений кустарним способом, не заточений, це копія зброї XV століття, - розповів Мірошниченко. - Міліціонери обшукали мій рюкзак, в якому був цей кинджал та інші предмети костюма. Попередня експертиза показала, що це дійсно холодна зброя".

Як виглядали прийоми історичного фехтування. МАЛЮНКИ

За словами Ростислава, зараз він чекає результати основної експертизи. Якщо вона підтвердить висновки міліції, хлопцю загрожує штраф або позбавлення волі строком до 5 років.

Інтернет-громадськість склала звернення на ім'я міністра внутрішніх справ Віталія Захарченкa на сайті OnlinePetition.

Ростислав Мірошниченко

Майже 5 тисяч людей, які підписалися під петицією, стверджують, що правоохоронці діють упереджено.

"Ростислав неодноразово виїжджав за межі України і у співробітників митниць різних країн даний предмет не викликав питань, - розповідають підписанти, - Якщо слідувати логіці співробітників внутрішніх справ, то по цій статті можна притягнути до відповідальності більше тисячі людей в Україні, які займаються історичним фехтуванням. Або закрийте справу, або садіть нас усіх".

Фото: Думская.net

Крім того, у зверненні зазначено, що кинджал був вилучений без справжніх понятих - в ролі таких виступали співробітники міліції.

Дивіться також інші матеріали за темою "Реконструкція".

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.